Сьогодні в Україні відзначають День української писемності та мови

Сьогодні в Україні відзначають День української писемності та мови
Також українці долучаються до Радіодиктанту національної єдності.

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Традиційно в цей день усі українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Тож у 2022-у попри усі негаразди, ми українці, знову об'єднуємось на хвилі радіостанції, що транслює радіодиктант.

Свято започаткували 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». А от за православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Методія.

Ми споконвіку уміли єднатися, тож таким проявом став Радіодиктант національної єдності. Уперше радіодиктант пройшов 2000 році. Його називають наймасовішим флешмобом осені. Так у 2019 році в день проведення акції запит «радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом серед української інтернет-авдиторії.

Як взяти участь у радіодиктанті

Цьогоріч «Суспільне мовлення» запропонувало усі можливі формати для участі в Радіодиктанті: трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах. Зокрема, для того щоб написати радіодиктант, 9 листопада об 11:00 за київським часом необхідно увімкнути ту платформу, яка є для вас зручною:

Вже 10 листопада буде оприлюднено текст диктанту, тому для того, щоб ваш диктант перевірили фахівці, необхідно надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Також можна сфотографувати або відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу [email protected] або через електронну форму для отримання робіт. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Організатори закликають робити фото та відео того, як ви пишете диктант чи готуєтеся до нього, та публікувати в соціальних мережах із гештегом #радіодиктант2022.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Як пройшов радіодиктант національної єдності (відео) Як пройшов радіодиктант національної єдності (відео)
Понад два десятиліття українці в різних куточках світу 9 листопада об’єднуються та одночасно пишуть радіодиктант.
Loading...
Load next