Криголам «Ноосфера» починає новий антарктичний сезон

Криголам «Ноосфера» починає новий антарктичний сезон

24 грудня 2022 року, флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже другий його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Нинішня експедиція є спільною українсько-польською і фінансована переважно Польською антарктичною програмою (що є дуже помічним для нас в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету). Тож спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський», яка знаходиться на острові Кінг Джордж, - йдеться у повідомленні.

Далі криголам доставить вантажі, і що дуже важливо, українську команду технічних спеціалістів на нашу станцію «Академік Вернадський».

Ці фахівці попри всі складнощі мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ, - додали у Центрі.

Попереду в судна – довга дорога через Атлантичний та Південний океани. Очікується, що криголам дістанеться «Вернадського» до кінця січня наступного року.

Нагадаємо, що всесвітньо відомий митець Геррі Хофштеттер підсвітив будівлі Києва.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео) Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)
Раніше український уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників.
Велика дорога: український криголам "Ноосфера" вирушить до Антарктиди в середині січня Велика дорога: український криголам "Ноосфера" вирушить до Антарктиди в середині січня
Технічними роботами керуватиме досвідний старший механік Андріс Кубулінс, який понад 6 років працював на судні «Джеймс Кларк Росс».
Придбаний у Британії криголам James Clark Ross вже прямує у порт Одеси (відео) Придбаний у Британії криголам James Clark Ross вже прямує у порт Одеси (відео)
Це перший криголам, який за роки Незалежності з'явився "на озброєнні" в українських полярників. Оскільки останні 20 років в України не було власного криголаму для антарктичних досліджень, що значно обмежувало роботу полярників.
Loading...
Load next