Липневі зміни: нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, вступна кампанія та кінець карантину

Липневі зміни: нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, вступна кампанія та кінець карантину
Нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, початок вступної кампанії та кінець карантину – когось новації потішать, а когось розчарують

Когось потішать, а когось розчарують - чимало змін очікують на українців, зокрема на львів'ян, у липні. Нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, початок вступної кампанії. Отже, все по порядку.

ТАРИФИ НА КОМПОСЛУГИ

Перші квитанції з новими цінами: у липні змінюється вартість на світло та воду. Електроенергія для усіх українців тепер коштуватиме однаково – 2,64 гривні. Також зросла вартість її розподілу - на 25 – 50%.

Зміниться й вартість централізованого водопостачання та водовідведення. Однак для кожної області - по-своєму. По деяких водоканалах "відбулося зростання вище середнього". У Львові, приміром, кубометр водопостачання становитиме 15,74 грн та 8,10 грн за водовідведення. І це без ПДВ. Нагадаю, раніше комунальні підприємства закликали підвищити тариф на водопостачання та водовідведення на 33%, адже збитки водопровідної галузі у 2022 році становили майже 4,5 млрд грн.

Натомість тарифи на газ не змінюватимуться до 1 травня 2024 року.

ВАРТІСТЬ ПАЛЬНОГО

Підскочать ціни і на пальне – вартість бензину може зрости приблизно на 12 грн/літр. З 1 липня для українців можуть повернути ПДВ 20% та довоєнні акцизи. Проте остаточного рішення ще не прийняли, адже думки депутатів сильно різняться. Втім за прогнозами експертів, вартість не підніметься одразу від 1 липня, а зростатиме поступово, по 2-3 грн.

ЦІНИ НА ПРОДУКТИ

Ціни на продукти зростуть – на них вплине і вже згадане подорожчання палива, а також підрив Каховської ГЕС.

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ

Індексація пенсій - третя і остання у 2023 році запланована на липень. Виплати підвищать на 19,7% для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом, тобто від 100 до 1000 грн, в залежності від розміру пенсії.

СУБСИДІЇ

Українців можуть позбавити субсидій через велику житлову площу (понад 130 квадратних метрів квартири чи 230 квадратів будинку), покупку на 50 і більше тис грн, борги за комуналку чи повнолітніх і непрацюючих родичів. А от деякі категорії громадян навпаки зможуть отримати додаткові соцвиплати, докладніше з переліком можете ознайомитися на сайті Мінсоцполітики.

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

Вже у липні в Україні розпочинається вступна кампанія до закладів вищої освіти. Абітурієнти почнуть реєструвати свої електронні кабінети, аби завантажити туди необхідні документи. Прийом заяв і документів триватиме до 31 липня

КІНЕЦЬ КАРАНТИНУ

І про забуті на фоні війни маски й антисептики - з 1-го липня в Україні завершується карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що COVID-19 став для українців важким випробуванням, і за період пандемії були відпрацьовані механізми реагування, що стали в пригоді й під час повномасштабної війни. Нагадаю, всеукраїнський коронавірусний карантин тривав 3 роки та майже 4 місяці.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Нові вимоги до дизельного пального: що змінилося (фото) Нові вимоги до дизельного пального: що змінилося (фото)
Встановлена нова гранична температура фільтрованості для дизельного пального.
Зміна клімату на планеті: липень 2021 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень Зміна клімату на планеті: липень 2021 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень
Вчені зафіксували, що липень 2021 року став найспекотнішим місяцем на Землі за всю історію досліджень від 1880 року.
Loading...
Load next