"Лайкала" у забороненій соцмережі: на Чернігівщині пенсіонерку засудили на п'ять років

"Лайкала" у забороненій соцмережі: на Чернігівщині пенсіонерку засудили на п'ять років

На Чернігівщині пенсіонерку засудили на п'ять років тюрми за три лайки в забороненій соцмережі "Однокласники".

Жінку звинуватили у "глорифікації збройної агресії Росії проти України". Лайкаючи пости на підтримку війни, жінка автоматично поширювала їх у соцмережі. Справу жінки розглядав Прилуцький міськрайонний суд.

Її звинуватили у виправдовуванні, визнанні правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України і глорифікацію її учасників.

Жінка народилася в Молдові, але є громадянкою України. У 2022 році її ім'я було серед 87 підписантів петиції під назвою "США повинні каятися та платити всім за створений ними коронавірус", а в січні 2022 року – серед 14 українців, які підписали петицію з назвою "Український народ все більше ненавидить Зеленського".

Жінка користувалася російською соцмережею "Однокласники", де мала 178 друзів. В Україні ця соцмережа заборонена, туди можна зайти тільки через VPN.

На сторінці пенсіонерки повно вподобаних постів з російською пропагандою та закликами до агресії проти України. Користувачка також стежила за публікаціями групи "Мій дім СРСР".

У судовій справі йдеться, що 1 квітня 2022 року, сидячи вдома за ноутбуком, жінка лайкнула два пости, а 6 травня, продовжуючи "реалізовувати свій злочинний умисел", поставила ще лайк під відео "Комсомольської правди".

Натомість у профілі користувачки за цими датами можна знайти пост зі словами "все завмерло в очікуванні воістину грандіозної битви за решту території Донбасу, пора вичистити (значок українського прапора) фашистів із землі руської" і репост документального фільму "Комсомольської правди" про російських військових, так званих "нових героїв Росії".

Судова лінгвістично семантико-текстуальна експертиза зробила висновок, що у постах, вподобаних пенсіонеркою, було виправдовування збройної агресії Росії проти України, прославляння бойовиків ДНР і російських військових. Тобто вподобавши ці пости, жінка прославляла людей, які в той самий час окуповували територію України.

Суд встановив, що в "Однокласниках" лайк не такий уже і безневинний, тому що його наслідком є поширення інформації, а відтак, проставивши лайки, пенсіонерка автоматично розповсюджувала хвалебні пости про російських військових і бойовиків ДНР необмеженій кількості користувачів "Однокласників". І в стрічці новин їх могли побачити її 178 друзів.

Отож суд призначив пенсіонерці п'ять років ув'язнення. Також із пенсіонерки мають стягнути понад 18 тис. грн судових витрат (у тому числі за лінгвістичну експертизу вподобаних і поширених нею текстів).

Суд також постановив конфіскувати в жінки "речові докази" – телефон ZTE, ноутбук HP, а записну книжку, де записаний пароль і логін від "Однокласників" – знищити. Вирок від 6 вересня має набрати чинності 6 жовтня.

Нагадаємо, НАЗК призупинило статус міжнародних спонсорів війни для 5 грецьких компаній та угорського OTP Bank

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Головні новини України за 18 червня Головні новини України за 18 червня
Коротко про головне. Ніколи не пізно знати правду. ПравдаТУТ NEWS
Справа про напад на журналістів "Схем" пішла в суд без основних доказів - адвокат Справа про напад на журналістів "Схем" пішла в суд без основних доказів - адвокат
Київська міська прокуратура завершила розслідування справи про напад на журналістів програми "Схеми". Прокурори передали справу до суду.
Loading...
Load next