В Україні зафіксували 3015 звернень щодо порушень мовного закону за неповний 2023 рік

В Україні зафіксували 3015 звернень щодо порушень мовного закону за неповний 2023 рік

Кількість звернень щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» рік до року росте. За 9 місяців 2023 року зареєстровано понад 3 тисячі таких звернень. Найчастіше на порушення жаліються кияни, а найменше зауважень — на заході країни.

Про це повідомляє «Опендатабот».

З січня до жовтня 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень від громадян щодо порушень мовного закону. Це на 4% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року: тоді було зафіксовано 2895 звернень.

Загалом, цьогоріч середня кількість звернень на місяць — 335. Для порівняння, у 2021 році ця цифра складала 297, - зауважують в «Опендатабот».

За даними аналітиків, 28% від загальної кількості звернень стосується порушень мовного закону у програмному забезпеченні та на сайтах, переважно, скаржились на відсутність української версії сайту.

Протягом останніх трьох років саме ця категорія є антилідером. На другому місці — скарги на обслуговування споживачів. За неповний 2023 було зареєстровано 519 таких звернень (16,5%), - підкреслили в «Опендатабот».

Також з 2021 до 2023 рр. зросла частка звернень громадян щодо порушень мовного закону у сфері реклами: з 11% до 15%. Ще 190 звернень (6%) стосуються інформації про товари та послуги.

За останні три роки помітно зріс відсоток звернень щодо порушень у сфері освіти та науки — більш ніж удвічі, з 4% у 2021 році до 9% цьогоріч. А відсоток звернень у сфері охорони здоров’я збільшилась майже утричі: з 1,6% у 2021 році до 4,3% у 2023 році, - повідомляють аналітики.

Три роки поспіль за кількістю звернень щодо порушень мовного закону в Україні лідирує Київ. Саме на столицю припадає більш ніж третина — 36% — від усіх звернень. Загалом левова частка усіх звернень (77%) надходить з п’яти регіонів: Київ, Харківська, Одеська, Дніпропетровська та Київська області.

Натомість за останні три роки найменша кількість звернень зареєстрована в Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській та Чернівецькій областях.

Нагадаємо, Відтепер батьки зможуть оформити дозвіл на виїзд за кордон дитини у "Дії"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки
З 16 квітня в Україні набули чинності закони щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки. Окрім цього зросли штрафи за хибний виклик рятувальників, поліції і швидкої допомоги.
Рада ухвалила законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків Рада ухвалила законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків
Верховна Рада має намір надати батькові можливість брати відпустку до двох тижнів при народженні дитини. Ухвалення відповідного законопроєкту №3695 у другому читанні та в цілому підтримали 269 народних депутатів на позачерговому засіданні парламенту в четвер, 15 квітня.
Loading...
Load next