На Київщині відкрили чергове укриття подвійного призначення на 600 осіб

На Київщині відкрили чергове укриття подвійного призначення на 600 осіб

В Українці Київської області завершене будівництво укриття подвійного призначення, де одночасно можуть перебувати 600 людей.

Про це повідомив очільник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Укриття зведене на території Академічного ліцею № 1. Роботи з будівництва захисної споруди стартували у травні.

За словами Кравченка, це «перший об'єкт такої складності та перший досвід такого будівництва в цьому місті». Облаштували його коштом міського бюджету.

Мешканці міста неодноразово скаржилися на відсутність сховища. Облаштувати повноцінне підземне – проблема. Адже в Українці дуже близько до поверхні розташовані ґрунтові води. Тому звернувся до мера Українки з пропозицією шукати альтернативу, – поділився голова ОВА.

Нове укриття Кравченко відвідав разом із заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимуром Ткаченком. Загальна площа захисної споруди становить 634 квадратні метри. Об'єкт представляє собою безбар'єрне та доступне середовище.

Облаштування такого укриття дозволило забезпечити очне навчання учнів ліцею у дві зміни. Так, загалом у закладі навчаються 1122 дитини, працюють 112 освітян.

Сховище облаштоване надпотужною примусовою вентиляцією. Усі скляні елементи будівлі надійно захищені бронебійною плівкою. Має укриття й резервне живлення – генератор, розрахований на 48-годинну роботу, – зауважив Кравченко.

Він наголосив, що ця захисна споруда має подвійне призначення. Під час повітряних тривог її використовуватимуть для захисту населення.

Після сигналу «повітряна тривога» двері сховища відкриваються автоматично.

В інший час у приміщенні діти займатимуться спортом. Відповідним чином облаштована й територія біля сховища – установлений комплекс для воркауту. На даху будівлі є майданчик для гри в баскетбол і волейбол.

Ще одне сучасне укриття в Українці планується відкрити до кінця поточного року.

Загалом, згідно з інформацією голови ОВА, цьогоріч на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти регіону виділена державна субвенція та співфінансування з бюджетів громад на понад 261 млн гривень.

У садочках і школах області станом на сьогодні функціонують понад 1,2 тисячі укриттів. Більш ніж 900 з них відремонтовані протягом 2022-2023 років.

Нагадаємо, Наслідки негоди: на Київщині без світла залишається 22 тисячі будинків

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next