На ринку праці України виник дефіцит кадрів

На ринку праці України виник дефіцит кадрів

На ринку праці України виник дефіцит кадрів. Роботодавці піднімають зарплати. Найсильніше кадровий голод відчувається в переробній промисловості та будівництві

Про це повідомляє НБУ.

З 21,1% у 2022 році показник безробіття в Україні знизився до 19,1% у 2023-му. А до 2025 року безробіття скоротиться до 14,2%, прогнозують у Нацбанку.

Незважаючи на це, ситуація на ринку праці залишається складною. Одна з головних причин - структурні перекоси на ринку праці, викликані війною. У результаті роботодавці часто не можуть знайти відповідного фахівця на відкриту вакансію, - заявили НБУ.

У наступні роки зарплати українців зростатимуть як у номінальному, так і реальному вимірі. Однак це зростання буде нерівномірним за секторами через структурні перекоси.

Зростання середньої зарплати почасти пояснюється підвищенням мінімалки. Так, у січні 2024 року її збільшать із 6700 до 7100 грн, а у квітні - до 8000 грн. Це значне зростання зарплат (близько 20%).

Прожитковий мінімум за проєктом бюджету на 2024 рік збільшиться до 2 920 грн. Відповідно до цього мінімальна пенсія з 2 093 грн підвищиться до 2 361 гривні, а максимальна - до 23 610 грн. Крім того, у березні 2024 року, як і цьогоріч, для українських пенсіонерів проведуть індексацію виплат.

Нагадаємо, Лубінець надіслав лист до польського омбудсмена щодо порушень прав українських перевізників

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Нацбанк України підняв офіційний курс долара США на 25% (відео) Нацбанк України підняв офіційний курс долара США на 25% (відео)
Вперше з початку повномасштабного вторгнення національний банк України скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25%. Тепер американська валюта коштує 36,56 грн
Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних
Такі професії як юрист та економіст зараз є надто затребуваними, оскільки український ринок праці доволі перенасичений працівниками у цих сферах. Так, батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття в майбутньому.
Нацбанк випустить монету на честь Героя України Василя Сліпака Нацбанк випустить монету на честь Героя України Василя Сліпака
Національний банк України випустить пам’ятну монету на честь видатного оперного співака, учасника Революції Гідності та бойових дій на Донбасі Героя України Василя Сліпака. Тираж монет становитиме 35 тисяч.
Loading...
Load next