Порушення прав людини: на Вінниччині за два роки у психіатричній лікарні померли 27 пацієнтів

Порушення прав людини: на Вінниччині за два роки у психіатричній лікарні померли 27 пацієнтів

Працівники Офісу омбудсмена виявили низку порушень у Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті у Вінницькій області.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Негайно ініціював перевірку закладу одразу, як отримав звернення щодо неприпустимої ситуації з підопічними. Виявили таке: в інтернаті – 151 підопічний, частина потребувала термінового санітарно-гігієнічного догляду і мала зношений одяг; порушення прав на гідні та безпечні умови перебування, деякі ліжка – застарілі з панцирною сіткою, ‒ заявив омбудсмен.

Він зазначив, що один із підопічних потребував негайної госпіталізації – у нього збільшена ліва нога, чоловік скаржився на постійний біль та важкість пересування.

Також Лубінець наголосив, що відсутність у закладі потрібних знеболювальних та лікування призводить до порушення права людини на належне поводження. За даними уповноваженого, 27 підопічних цього будинку-інтернату померли з 2022 до 2024 року, у більшості була ішемічна хвороба серця.

У їхніх медкартках немає консультації кардіолога, профоглядів. Як зʼясувалось, їм давали ліки, що містили клозапін. Проте обовʼязковим гемолітичним контролем не забезпечили. Окрім того, встановлено, що в інтернаті підопічних жодного разу не евакуювали в укриття під час повітряної тривоги, ‒ додав Лубінець.

Задля негайного усунення виявлених кричущих порушень прав людини надісланий звіт керівництву інтернату та компетентним органам Вінницької області.

Нагадаємо, СБУ затримала у Києві колаборанта, який постачав окупантам будматеріали

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупанти змушують українських військовополонених збирати тіла своїх побратимів, — Денісова Окупанти змушують українських військовополонених збирати тіла своїх побратимів, — Денісова
У порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, окупанти використовують працю українських військових.
Loading...
Load next