Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів

Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання у вишах для українських біженців, яке влада країни покривала від початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, на прохання української сторони.

Про це повідомляє LRT.

Студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його без сплати, але із вересня цьогоріч ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

"Ми організовуємо всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, у відповідь на потреби Української держави, у співпраці та без заохочення відтоку людей з України", - повідомили у литовському Міністерстві освіти.

Починаючи з цього року, українці, які закінчили середню освіту і склали випускні іспити в Литві,  підпорядковуватимуться тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Попри рішення уряду, деякі вищі навчальні заклади країни - Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) - вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Українські студенти наразі навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є ВУ, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж. У цих закладах навчаються близько 1100 українців, з них близько 500 - у Вільнюському університеті.

Хоча вступ до університетів на наступний навчальний рік триває, VDU та Вільнюський коледж кажуть, що цьогоріч вони отримали більше заявок від українців, ніж у 2022 та 2023 роках.

З лютого 2022 року литовський уряд пропонує щомісячні гранти у розмірі 300 євро та покриває 60 % вартості навчання на бакалаврських програмах, а решту покривають університети чи коледжі.

Для аспірантів уряд покриває повну вартість навчання. Міністерство освіти виділило понад €11 мільйонів на підтримку українських студентів у 2022-2024 роках.

Нагадаємо, Зеленський: Україні для повного захисту потрібно 25 Patriot

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next