В Україні через російську агресію зруйновані 2024 заклади культури

В Україні через російську агресію зруйновані 2024 заклади культури

В Україні внаслідок повномасштабної російської агресії зазнали пошкоджень чи руйнувань 2024 об’єкти культурної інфраструктури, з них 334 - знищені повністю.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Збитків зазнали 2024 заклади культури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим центральним органам вионавчої влади) без урахування пам’яток культурної спадщини; з них 334 – знищені (16,5%), - йдеться у повідомленні.

За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за липень 2024 року загальна кількість закладів культури, що постраждали, зросла на 11 одиниць. Найбільше постраждали заклади культури у Запорізькій, Харківській, Сумській областях та місті Києві.

У МКІП зазначили, що втрати закладів культури державної форми власності становлять 35 об’єктів (14% від загальної кількості закладів базової мережі загальнодержавного рівня), комунальної форми власності – 1989 об’єктів (6% від загальної кількості закладів базової мережі місцевого рівня).

Найчисельнішою групою пошкоджених закладів культури є клубні заклади. Згідно з оприлюдненими даними, постраждали 974 з них (48,2% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Крім того, наголосили в Міністерстві, постраждали 720 бібліотек, 157 закладів мистецької освіти, 117 музеїв та галерей, 37 театрів, кінотеатрів та філармоній, 16 парків, зоопарків та заповідників, три цирки.

Руйнувань зазнали заклади культури на території 290 територіальних громад (19,7% від загальної кількості об'єднаних територіальних громад) у Вінницькій (3,2%), Дніпропетровській (20,9%), Донецькій (87%), Житомирській (17%), Закарпатській (2%), Запорізькій (37,3%), Київській (27,1%), Луганській (46,2%), Львівській (5,5%), Миколаївській (44,2%), Одеській (9,9%), Полтавській (2%), Сумській (58,8%), Харківській (57,1%), Херсонській (43%), Хмельницькій (17%), Черкаській (6,1%), Чернігівській (47,4%), Кіровоградській (2%) областях та місті Києві.

У МКІП зауважили, що станом на кінець липня 2024 року майже вся територія Луганської і значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості закладів культури, які постраждали під час бойових дій та окупації.

Нагадаємо, ЗМІ: російські спецслужби можуть стежити за навчанням українських військових у Британії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Сотні культурних діячів підписали заяву на підтримку України Сотні культурних діячів підписали заяву на підтримку України
Заяву підписало понад 350 культурних діячів.
Заборонити російську музику на радіо та телебаченні: пропозиція ВРУ Заборонити російську музику на радіо та телебаченні: пропозиція ВРУ
Народні депутати пропонують заборонити російську музику на радіо та телебаченні. Відповідний законопроєкт уже зареєстрували.
Loading...
Load next