Римський статут допоможе притягнути Росію до відповідальності, - аналітик

Римський статут допоможе притягнути Росію до відповідальності, - аналітик

Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, який розслідує воєнні злочини, а також злочини геноциду та агресії. Президент уже підписав відповідний закон. Цей крок є однією з вимог для вступу України до ЄС.

Аналітики Центру спільних дій наголошують, що ратифікація Римського статуту дозволяє Україні повноцінно співпрацювати з МКС у переслідуванні воєнних злочинців. Це не лише вимога ЄС, але й потужний інструмент для забезпечення міжнародної справедливості. Зокрема, у березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яку підозрюють у незаконному вивезенні дітей з окупованих територій України до Росії.

Як зазначають у ЦСД, попередні спроби ратифікації блокувалися через побоювання щодо можливих наслідків для українських військових. Однак у тексті закону про ратифікацію є примітка, яка забороняє МКС протягом семи років притягати до відповідальності громадян України за воєнні злочини. Розслідувати такі злочини можуть лише українські правоохоронці.

Римський статут є основним документом, який визначає правила та повноваження МКС. Ратифікація статуту означає, що юрисдикція МКС тепер поширюється на територію України, що дозволяє суду розслідувати та переслідувати злочини, скоєні під час війни, включно з російськими воєнними злочинами. Це надає Україні можливість арештовувати підозрюваних і співпрацювати з МКС у розслідуванні.

Як відомо, в березні 2023 року уряд України схвалив угоду про відкриття Офісу МКС у країні, що стало важливим етапом у співпраці з Міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо, Обстріл підприємства у Сумах: загинуло дві жінки

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Мін’юсті пояснили як отримати паспорт старого зразка замість ID-картки
Відмовлятись від паспорта нового зразку можна лише через релігійні переконання
Українці зможуть скаржитися на порушення споживчих прав онлайн
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у тестовому режимі запустила чат-бот у Telegram. Тепер українці можуть поскаржитися на порушення їхніх прав у режимі онлайн.
Які країни відкриті для українських туристів
Міністерство закордонних справ України назвало нові напрямки. Зараз до списку 104 дозволених 104 країни додались 9 нових.
Loading...
Load next