Арешт майна і рахунків військовозобовʼязаних: юрист розповів, як перевірити

Арешт майна і рахунків військовозобовʼязаних: юрист розповів, як перевірити

Все частіше трапляється, що громадяни намагаються здійснити онлайн покупку чи розрахуватись карткою у магазині, але безуспішно, а відкривши мобільний додаток банку, отримують інформацію, що їх рахунок заблокований. 

Про це ПравдаТУТ News розповів адвокат Назарій Гарасимчук.

Також буває, каже він, що військовозобовʼязані намагаються продати своє нерухоме майно і звертаються до нотаріуса, який їм відмовляє у оформлення купівлі-продажу майна, оскільки воно є арештованим.

Що ж робити у таких ситуаціях? Потрібно зʼясувати підстави арешту, а для цього можна перевірити відомості про себе:

Якщо у цих системах є відомості про відкрите виконавче провадження, а стягувачем є Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, отже громадянин притягнутий до відповідальності за порушення:

  • правил військового обліку (ст. 210 КУпАП);
  • законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (210-1 КУпАП).

Тобто, щодо громадянина винесено постанову про притягнення до адміністративної відповідальності (якою накладено штраф), і не було добровільної сплати протягом 15 днів і керівник ТЦК та СП передав справу до державної виконавчої служби.

Представник такої служби, виконавець, відкриває провадження та може винести постанову, наприклад, про арешт коштів. Її надсилають до банків і тоді громадянин не може користуватись своїми коштами на відкритих рахунках.

Потрібно через виконавця отримати постанову ТЦК та СП, якою накладено штраф, проаналізувати, чи вона законна:

  • якщо так - то сплатити штраф (але практично у подвійному розмірі, витрати виконавця тощо, тоді виконавче провадження буде закінчене, арешти зняті);
  • якщо ні - то також розглянути варіант оскарження постанови до суду.
Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом" Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом"
Австрійська газета "Der Standardat" в одному зі своїх матеріалів використала російську пропаганду й назвала війну в Україні "громадянським конфліктом".
Loading...
Load next