Технології зв’язку «п’ятого покоління»: реальні можливості чи реальна загроза

Технології зв’язку «п’ятого покоління»: реальні можливості чи реальна загроза
Україна готується розгорнути свою мережу 5G.

Міністерство цифрової трансформації планує забезпечити 95% населення України швидкісним інтернетом впродовж наступних трьох років. Уряд планує запровадити мережу 5G. Повідомляє Мінцифра.

Новий стандарт зв’язку використовує хвилі вищих частот, ніж вже діючі мобільні мережі. З одного боку, це дозволяє передавати дані значно швидше. З іншого, через те, що такі радіохвилі дуже короткі, і сигнал гасне на відстані до кілометра, нова технологія потребує більшої кількості передавачів.

Фото: з відкритих джерел

При запровадженні технології 5G швидкість інтернету збільшується в 10-20 разів і з'являється можливість підключати більшу кількість девайсів для користування інтернетом на одній площі, – раніше пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тендер на розподіл частот для 5G перенесли на 2022 рік

У жовтні 2021 року повинен був відбутися тендер на видачу ліцензій користування радіочастотами 5G, проте своїм рішенням Кабмін відтермінував його на лютий 2022 року. Повідомляє Кабмін.

Фото: з відкритих джерел

У Міністерстві цифрової трансформації пояснили, що Нацкомісія зі зв'язку (НКРЗІ) направила до Мінфіну бюджетний запит на 2021-2023 роки, аби передбачити на дану програму 4,6 млн грн.

 Перепона для впровадження в Україні 5G полягає в доступі до інфраструктури

Річ у тім, що мобільний оператор фокусується на будівництві макромережі й макросайтів, а постачальники телекомунікаційного обладнання для мобільних операторів під час своїх презентацій часто рекламують представникам операторів мікросайти – Small cell (маленькі соти), розташовані на вуличних опорах освітлення, - розказав Президент "Київстару" про запуск зв'язку нового покоління в Україні.

Фото: з відкритих джерел

Такі станції висять на висоті 6-10 м, мають низьку потужність й обмежений радіус покриття, але вирішують багато точкових проблем операторів. Такі станції – це основа мережі 5G, бо вона працює на високих частотах і має обмежений радіус дії. Пише Економічна правда.

Якщо в нас є проблеми з доступом до інфраструктури під час будівництва макросайтів, але вони так чи інакше вирішуються, то будувати мікросайти набагато складніше. Потрібні державні рішення, бо інакше ми 5G не побудуємо.

5G передбачає радикальне збільшення щільності мережі, а без мікросайтів ми не зможемо це зробити. Коли перейдемо на частоти 3,5 МГц, ми просто не зможемо рухатися, – попереджає Комаров.

28 жовтня в Україні відкрили тестову зону технології 5G — 5G Lab

Це є спільним проєктом Міністерства цифрової трансформації, Vodafone Україна, Huawei Ukraine та UNIT.City.

Фото: з відкритих джерел

 У Мінцифри уточнили, що тестова лабораторія 5G працюватиме на базі технологічного парку UNIT.City і буде доступна цілодобово за попереднім записом як резидентам технопарку, так і усім охочим. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Чи небезпечний для здоров’я зв’язок 5G?

Запровадження технологій зв’язку 5G вже породило кілька теорій змов щодо шкідливого впливу на здоров’я. Спочатку говорили про те, що 5G може викликати рак, а на початку пандемії COVID-19 стали говорити про те, що нова технологія поширює коронавірус. Пише Радіо Свобода.

Фото: з відкритих джерел

Поширення таких чуток вилилось у цілком реальний спротив суспільства: на початку липня електронна петиція до президента з вимогою заборонити технологію набрала необхідні 25 тисяч підписів. Володимир Зеленський був змушений реагувати – президент запевнив, що наукових підтверджень фейкам немає.

Немає жодних доказів того, що 5G шкідливий, як і будь-які попередні покоління технології. Вони безпечні за умов раціонального використання, – казав раніше заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Він також зазначає, що норми безпеки щодо мобільного зв’язку в десятки разів суворіші за світові.

У 2014 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначила, що негативного впливу на здоров’я від використання мобільних телефонів не було встановлено.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Припиніть це робити негайно: як змусити телефон працювати довше Припиніть це робити негайно: як змусити телефон працювати довше
Смартфон настільки звичний для нас пристрій, що іноді ми навіть не помічаємо, як він впливає на наше життя.
В України лишився місяць на порятунок супутника "Січ-2-30" - голова Держкосмосу В України лишився місяць на порятунок супутника "Січ-2-30" - голова Держкосмосу
Очільник космічного відомства назвав ситуацію з супутником "цілком адекватним показником стану галузі".
В Україні відтермінували запуск 5G: у бюджеті не вистачає коштів В Україні відтермінували запуск 5G: у бюджеті не вистачає коштів
Причиною відтермінування стала відсутність державного фінансування необхідних для запуску 5G наукових досліджень.
Loading...
Load next