Комп'ютер, натхненний мозком — учені створюють чип із функціями штучного інтелекту

Комп'ютер, натхненний мозком — учені створюють чип із функціями штучного інтелекту
Пристрій пройшов більше мільйона циклів перепрограмування, але все ще показує високу надійність і може бути використаний у напівпровідниковій промисловості.

Співробітники університетів Пердью, Санта-Клари, Портленда та Пенсільванії створили штучну платформу, де машини зможуть постійно навчатися. Апаратну частину цього пристрою можна будь-якої миті перепрограмувати за допомогою електричних імпульсів. Повідомляє Technology Networks.

Мозок живих істот може постійно вчитися протягом усього життя. На відміну від живого мозку, який постійно формує нові зв'язки між нейронами, щоб забезпечити можливість навчання, схеми на комп'ютерному чипі не змінюються. Схема, яку машина використовувала роками, нічим не відрізняється від схеми, що спочатку була побудована для машини на заводі, - пояснює Шрірам Раманатан із університету Пердью.

Так було раніше, але тепер Раманатан зі своєю командою створили нову апаратну частину.

Це невеликий прямокутний пристрій, виготовлений із матеріалу, званого нікелатом перовскіту, який дуже чутливий до водню. Застосування електричних імпульсів із різною напругою дозволяє пристрої змінювати концентрацію іонів водню за наносекунди, створюючи стани, які, як виявили дослідники, можна порівняти з відповідними функціями в живому мозку.

Фото: з відкритих джерел

Наприклад, коли в центрі пристрою більше водню, він може діяти як нейрон, окрема нервова клітина. З меншою кількістю водню в цьому місці пристрій служить синапсом, з'єднанням між нейронами, яке мозок використовує для зберігання пам'яті в складних нейронних ланцюгах.

Шляхом моделювання експериментальних даних дослідники показали, що внутрішня фізика цього пристрою створює динамічну структуру для штучної нейронної мережі, яка здатна ефективніше розпізнавати зразки та цифри у порівнянні зі статичною мережею.

Фото: з відкритих джерел

Ця нейронна мережа використовує "резервуарні обчислення", які пояснюють, як різні частини мозку взаємодіють одна з одною та передають інформацію.

Дослідники з Пенсільванського державного університету також продемонстрували в цьому дослідженні, що в міру появи нових проблем динамічна мережа може "підбирати та вибирати", які схеми найкраще підходять для розв'язання подібних проблем.

Оскільки команда змогла створити пристрій, використовуючи стандартні технології виготовлення, сумісні з напівпровідниками, та працювати з пристроєм за кімнатної температури, професор Раманатан вважає, що цей метод може бути легко застосований у напівпровідниковій промисловості.

Фото: з відкритих джерел

Пристрій пройшов понад мільйон циклів перепрограмування і все ще показує високу надійність. Дослідники працюють над демонстрацією цих концепцій на великомасштабних тестових чипах, які будуть використовуватися для створення комп'ютера, натхненого людським мозком.

Нагадаємо, що ви користувались? Соціальні мережі, які колись були популярними, а зараз забуті. З 8 мільярдів населення планети більш ніж половина, а точніше 4,5 мільярда, користуються соціальними мережами.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ілон Маск представив прогрес в роботі Neuralink Ілон Маск представив прогрес в роботі Neuralink
Лікування захворювання мозку, травми спинного мозку та неврологічні розлади: Neuralink почне випробування мозкових імплантатів на людях.
Loading...
Load next