Побачити Кассіопею А: космічний телескоп IXPE надіслав свій перший знімок

Побачити Кассіопею А: космічний телескоп IXPE надіслав свій перший знімок
Космічний телескоп IXPE, який є спільною розробкою NASA й Італійського космічного агентства, надіслав свій перший знімок, зроблений у космосі.

На знімку можна побачити Кассіопею А - залишок зірки, яка вибухнула у 17-му столітті у сузір'ї Кассіопеї. Про це йдеться у пресрелізі NASA. IXPE запустили у космос 9 грудня 2021 року.

Інші телескопи вже досліджували Кассіопею А, але IXPE дасть змогу дослідникам вивчити її по-новому.

Зображення Кассіопеї A через IXPE дуже добре, і ми з нетерпінням чекаємо аналізу даних поляриметрії, щоб дізнатися ще більше про цей залишок наднової, - сказав астроном Паоло Соффітта з Національного інституту астрофізики у Римі.

На зображенні вище насиченість пурпурного кольору відповідає інтенсивності рентгенівського світла, що спостерігається за допомогою IXPE. Він накладає дані рентгенівського випромінювання високої енергії, показані синім кольором, з рентгенівської обсерваторії Чандра НАСА. Chandra і IXPE з різними видами детекторів фіксують різні рівні кутової роздільної здатності або різкості. Доступна додаткова версія цього зображення, яка показує лише дані IXPE. Ці зображення містять дані IXPE, зібрані з 11 по 18 січня.


Зображення Кассіопеї А у IXPE таке ж історичне, як зображення Чандри того ж залишку наднової, — сказав Мартін К. Вайсскопф, головний дослідник IXPE з Центру космічних польотів Маршалла НАСА в Хантсвіллі, штат Алабама.

Нагадаємо, що податкова вигода: Маск пожертвував акції Tesla на благодійність понад 5,7 мільярдів доларів. 

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
У квітні люди побачать частковий парад планет У квітні люди побачать частковий парад планет
Науковці зазначають, що такий парад є передвісником чогось більшого.
Надзвичайне видовище: "Габбл" зафіксував фантастичне злиття трьох галактик (фото) Надзвичайне видовище: "Габбл" зафіксував фантастичне злиття трьох галактик (фото)
Космічний телескоп "Габбл" вивчає всесвіт вже протягом 32 років.
Loading...
Load next