Космічна допомога: є можливість отримати змогу слідкувати за ворогом завдяки закордонним супутникам з SAR

Космічна допомога: є можливість отримати змогу слідкувати за ворогом завдяки закордонним супутникам з SAR
Вже найближчим часом до країн, які діляться з Україною знімками супутників, може долучитися і Японія.

Супутники з радарами із синтезованою апертурою антени (SAR) дозволять отримувати детальні знімки за будь-яких погодніх умов чи часу доби, а це дуже цінні дані в умовах війни. Пише Defense Express.

Тиждень тому Україна звернулась за допомогою до низки технологічних компаній задля мобілізації індустрії комерційних супутникових зображень для протидії Росії, яка вчинила акт агресії проти України і нині загрожує щонайменше безпеці усієї Європі.

Тож віце-прем’єр-міністр України та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виступив із відкритим листом, у якому він попросив Maxar Technologies, Airbus SAS, SI Imaging Services, BlackSky Global, ICEYE, Planet Labs, Capella Space і SpaceView просили отримати доступ до космічних знімків з застосуваням технології SAR. Радіолокаційне зображення дозволяє проводити більш точні спостереження незалежно від умов, часу доби, забезпечуючи дуже високу просторову роздільну здатність.

Дані SAR важливі для нічного спостереження за пересуванням російських військ, враховуючи, що вдень хмари покривають близько 80% території України, — написав Федоров у листі.

Також Україна попросила отримати доступ до супутникових знімків Японії. Ці супутники в основному використовуються для ведення супутникової розвідки для потреб японських сил самооборони або для спостереження за діяльністю північнокорейських військових.

Сайт Nikkei Asia повідомив про запит українського уряду щодо супутникових знімків, які стануть у пригоді для аналізу пересування російської армії по території України та проведення можливих контрдій.

Портал прогнозує, що рішення буде позитивним, але рішення про продаж супутникових даних прийматиме держава, а не приватні компанії, які наглядають за цивільними супутниками, оскільки бенефіціарами знімків будуть ЗСУ.

У разі схвалення Японії фотографії будуть надислатись в зашифрованому вигляді, щоб запобігти їх перехопленню російськими військами або хакерськими групами.

Після звернення Михайла Федорова про допомогу позитивна відповідь надійшла від канадської компанії MDA, яка керує сузір'ям Radarsat. Ця компанія вже отримала дозвіл канадського уряду на надання радіолокаційних супутникових знімків.

Інші адресати звернення зазначили, що вони постійно підтримують український народ і владу, координуючи співпрацю з державними органами влади та органами Європейського Союзу.

Крім того, деякі з вищевказаних компаній (наприклад, Maxar) надають традиційне зображення завдяки камерам, які працюють у діапазоні хвиль видимого світла. Окремі дані Україні також надає військова розвідка США.

Нагадаємо, що Європа відмовилася співпрацювати з Росією щодо місії ExoMars. Вони засудили агресію проти України.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
Чому відключення електроенергії небезпечні для ядерних об'єктів України Чому відключення електроенергії небезпечні для ядерних об'єктів України
Вторгнення Росії в Україну все більше загрожує життєво важливим з'єднанням між українськими атомними електростанціями та електромережею.
Європа відмовилася співпрацювати з Росією щодо місії ExoMars Європа відмовилася співпрацювати з Росією щодо місії ExoMars
Вони засудили агресію проти України.
Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру
Міністр цифрової трансформації назвав її "цифровим заспокійливим".
Loading...
Load next