Чому відключення електроенергії небезпечні для ядерних об'єктів України

Чому відключення електроенергії небезпечні для ядерних об'єктів України
Вторгнення Росії в Україну все більше загрожує життєво важливим з'єднанням між українськими атомними електростанціями та електромережею.

Ядерні об'єкти покладаються на зовнішню електрику для підтримки роботи критично важливих систем безпеки, але ці зв'язки слабшають, оскільки надходять повідомлення про пошкодження ліній електропередач. Повідомляє The Verge.

Паливо на ядерних об'єктах виділяє величезну кількість тепла. Без систем охолодження, робота яких зазвичай залежить від зовнішнього джерела енергії, це паливо може розплавитись і призвести до катастрофічного викиду радіоактивних матеріалів.

Існує кілька рівнів систем резервного копіювання, які повинні вийти з ладу для найгіршого сценарію. Але бойові дії та втрати електроенергії в Україні змушують експертів дедалі більше турбуватися про ядерні об'єкти країни у довгостроковій перспективі.

Розв'язана Росією війна в Україні заперечує будь-які правила та конвенції. Крім того, вона зачепила радіаційний моніторинг, зв'язок та довгострокове технічне обслуговування й роботи з очищення атомних електростанцій по всій Україні.

Чорнобиль, місце найстрашнішої аварії на атомній електростанції в історії, напередодні втратив електроенергію через вихід з ладу ліній електропередач. Запорізька, найбільша діюча електростанція України та місце жахливої пожежі минулого тижня, також отримала пошкодження двох з чотирьох ліній електропередач, які живлять станцію.

Досі Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомляло, що воно "не бачить критичного впливу на безпеку" через відключення електроенергії в Чорнобилі. Запоріжжя досі під контролем української влади, але за шість днів, що минули з захоплення ЗАЕС російськими військами, ситуація на об'єкті лише загострюється.

Порушення енергопостачання будь-якого ядерного об'єкта викликає занепокоєння. Електроенергія з мережі – один із незамінних стовпів ядерної безпеки. Вона підтримує безпечну температуру палива, запобігаючи розплавленню та живить ключові системи обслуговування й моніторингу радіоактивних матеріалів.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Європа відмовилася співпрацювати з Росією щодо місії ExoMars Європа відмовилася співпрацювати з Росією щодо місії ExoMars
Вони засудили агресію проти України.
Космічна допомога: є можливість отримати змогу слідкувати за ворогом завдяки закордонним супутникам з SAR Космічна допомога: є можливість отримати змогу слідкувати за ворогом завдяки закордонним супутникам з SAR
Вже найближчим часом до країн, які діляться з Україною знімками супутників, може долучитися і Японія.
Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру
Міністр цифрової трансформації назвав її "цифровим заспокійливим".
Loading...
Load next