На Львівщині навчають операторів для справжньої Армії дронів (відео)

На Львівщині навчають операторів для справжньої Армії дронів (відео)
Очі нашої артилерії – на Львівщині навчають операторів БПЛА. Військовослужбовці виконують завдання в умовах, максимально наближених до передової.

Очі нашої артилерії. Цей на перший погляд, невеличкий квадрокоптер допомагає не лише виявити місцерозташування противника, але й може зберегти здоров’я нашим українським бійцям. Відтак під час цієї війни технологій, на Львівщині навчають операторів для справжньої Армії дронів.

«Дєд» із бойовим досвідом з 14-го року і «Псих», наразі без такого. Зараз військовослужбовці працюють у парі як оператор і штурман БПЛА. Виконують поставлене завдання, максимально наближене до задач на передовій.

Ми дронами зафіксували, артилерія рознесла там все вщент. Ну, і тоді заходить піхота,- каже «Псих», оператор БПЛА.

Найважливіше і водночас найскладніше, переконує «Псих», це взаємозв’язок у парі.

Ми маємо продумати все до дрібниць. Як відступити, як правильно подати дрон, з якої сторони залетіти, як не втратити дрон – сама взаємодія між першим і другим номером – це головне тому, що 1 керує, 2 наводить артилерію, коригує – це найскладніше, - розповідає «Псих», оператор БПЛА.

Ані «Псих», ані «Дєд» до цього моменту не «літали». А на цій війні технології таки вирішують. Тому в Україні запустили проект «Армія дронів». Військовослужбовців підсилюють так званими «очима», «крилами» та навіть «руками».

Дрони наводять, артилерія знищує ворога.

«Дронаріум» – перший в Україні навчальний центр для пілотів дронів. Квадрокоптер став вірним другом Дмитрові Слєдюку ще 18 років тому. Для чоловіка аерозйомка була радше як хобі, яке згодом переросло у професійну площину. А 5 років тому викладачеві за фахом подали ідею – навчати інших. Так і тут передає власні знання військовослужбовцям, аби наблизити нашу перемогу. 

На цьому курсі ми дуже багато уваги приділяємо саме безпеці. Тобто наша основна мета – зробити так, щоб оператори дронів залишалися живими і неушкодженими. Тому ми їх вчимо і маскуватися, і обирати позицію так, щоб їх не «накрило», щоб вони були в максимальній безпеці, - каже Дмитро Слєдюк, керівник Львівського навчального центру «Dronarium».

Найскладніше у цій справі, каже чоловік, почати.

Якось подолати свій страх перед дроном. Почати. Навчитися літати у складних погодних умовах – оце основна проблема. Далі вже все йде дуже-дуже класно, - додає Дмитро Слєдюк, керівник Львівського навчального центру «Dronarium».

Коригування мінометів, артилерії, артрозвідка – профіль підготовки у цьому навчальному центрі. І це зараз більш ніж на часі.

Після 40-го дня війни, коли хлопці почали повертатися сюди і казати, що без дронів там робити нічого… Спірним є момент, що краще на 5 км пролетіти дроном, аніж проповсти на животику по мінному полю.

Я прихильник того, що «очі» в небі необхідні для того, щоб піднімати виживаємість підрозділів у бою, краще орієнтуватися в просторі і могти краще реагувати на обставини.

Підготувати Збройні Сили України так, щоб в 1 взводі як мінімум  було 3 пілоти – оце є моя ціль, - розповідає «Академік», співзасновник Львівського навчального центру «Dronarium».

А ще у «Дронаріумі» навчають боротися проти ворожих «пташок».

Це є антидронова рушниця. Тобто це є прилад, яким ми можемо уражати ворожі дрони. Тобто боротися з їхніми «очима» в небі.

Такі школи працюють і в інших областях України. Кожен сектор матиме можливість готувати бійців для своїх підрозділів.

Війна зараз це не є такі танкові великі клини, як у Другу світову. Це не є такі натовп на натовп. Це – війна дронів і артилерії, - розказує Дмитро Слєдюк.

Воювати на сьогоднішній час необхідно не особовим складом, а технологіями і ми в цій війні будемо передовими. Тому що з нами Європа, в нас хороші союзники і у нас лев’ячі серця на відміну від орків, які йдуть грабувати, ґвалтувати і мародерити, - додає співзасновник Львівського навчального центру «Dronarium».

Курс підготовки триває 5 днів. Станом на сьогодні сертифікат аеророзвідника отримають вже тисячу бійців. До слова, наразі держзамовлення складає 2 тисячі бойових пілотів.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Samsung хоче стати резидентом "Дія.City" Samsung хоче стати резидентом "Дія.City"
Статус резидента унікального правового й податкового простору Diia City отримали 55 українських та міжнародних IT-компаній.
Loading...
Load next