Українців попередили про подорожчання мобільного зв’язку

Українців попередили про подорожчання мобільного зв’язку

Запропонований Урядом податок на імпорт вдарить по кишенях українців через зростання цін на мобільний зв’язок.

Про це у своїй авторській колонці розповідає телекомунікаційний експерт Роман Хіміч.

За його словами, податок на купівлю валюти реально вплине на мобільних операторів. Це тому, що мобільний оператор закуповує обладнання за кордоном, а не виробляє його в Україні.

Станом на початок червня було зруйновано 22 відсотки оптичних мереж і майже 11 відсотків опор мобільного зв’язку. За даними Світового банку, прямі збитки телекомунікацій склали $710 млн, повернувшись до довоєнного стану. Мережа потребуватиме $1,79 млрд. Інвестиції, для порівняння, становлять менше 3 мільярдів доларів доходу для всієї телекомунікаційної галузі в 2021. Що стосується компонентів і витратних матеріалів, то виробляються лише деякі види кабельно-провідникової продукції та шаф для обладнання. В Україні, крім того, ці продукти виробляються by З імпортної сировини та напівфабрикатів, – зазначив експерт.

Крім того, зважаючи на те, що через війну велика кількість втрат обладнання, а також те, що оператори мобільного зв’язку певний час надавали послуги безкоштовно, це також вплинули на фінансовий стан підприємств.

Таким чином через новий податок вони будуть змушені піти на непопулярний крок – подорожчати послуги мобільного зв’язку.

Поява “імпортного” податку стане черговим шоком для українських телекомунікаційних операторів. Імпорт відіграє найважливішу роль у їхньому бізнесі, оскільки переважна більшість комплектуючих, програмного забезпечення та професійних послуг виробляється нерезидентами. Комплектуючі та витратні матеріали, Україна виробляє лише деякі види кабельно-провідникової продукції, а також апаратурні шафи. Крім того, ця продукція виготовляється з імпортної сировини та напівфабрикатів, – зазначив експерт

Нагадаємо, в Україні незабаром можуть зрости податки.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next