Перша світова кібервійна: як росія атакує інформаційний та кіберпростір України? (відео)

Перша світова кібервійна: як росія атакує інформаційний та кіберпростір України? (відео)

Без Інтернету залишилася частина львів’ян через хакерську атаку росіян на сервери провайдерів. Представники компаній спершу сподівалися полагодити зв’язок у найкоротші терміни, втім пізніше виявилося, що на повне відновлення необхідні десятки годин. Містяни рятувалися по-різному. Та, за звичкою, просто віджартовуються.

Ми переходимо в налаштування і там перемикаємо на іншого оператора і все, і там вже якийсь зв'язок дає.

Шпіонаж, отримання інформації про громадян, розвідданих щодо логістики й переміщення засобів ураження, знищення критичної інфраструктури та ІПСО - усього цього окупанти прагнуть досягти не лише збройним шляхом, а й через інтернет. Лише за минулий рік в Україні зафіксували понад 2 тисячі кібератак. Це - вп’ятеро більше, ніж у 2021. Явище уже встигли охрестити Першою світовою кібервійною. 

Найбільше страждають від цього енергетика, сектор оборони, фінанси, логістика - тобто по суті цивільні сфери…не випадковість, це пов'язані між собою фактори, - каже Юрій Щиголь, голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України.

Елемент гібридної війни - перед військовими атаками росія застосовує атаки у інформаційному та кіберпросторі. Найпоширеніша практика - розсилання шкідливого програмного забезпечення, що краде облікові дані або знищує інформаційні системи, - кажуть у Держспецзв’язку. А для підготовки таких атак хакери використовують довіру людей до сектору безпеки й маскуються темами, пов’язаними із захистом життя, здоров’я та критичної інфраструктури. Тож аби не потрапити на гачок росіян, зв’язківці нагадують про прості, втім обов’язкові правила кібергігієни.

Встановлювати складні паролі, оновлювати програмне забезпечення, не відкривати листи з невідомих адрес, якщо ви не розумієте, про що може бути вміст цього листа. Якщо ми говоримо про телефонне шахрайство, то нікому не передавати свої персональні дані або дані своїх приватних карток банківських, оскільки така тенденція зараз знову набуває популярності, - сказав Голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України.

Зв’язок - ще один важливий аспект, на який “полюють” окупанти. Адже  уражений ворогами енергооб’єкт в Україні виводить з ладу обладнання, що залежить від електрики, а це й станції мобільного зв’язку. Наразі загальна його доступність в Україні становить 77%. Найскладніша ситуація зі зв’язком у Запорізькій (47%), Донецькій (39%) та Луганській областях. 

Окупанти, коли залишають райони свого тимчасового перебування на території України, знищують фізичне обладнання: базові станції, волоконно-оптичні кабелі і, по суті, ми наприклад, на півдні країни будуємо інтернет “з нуля. Також складнощі є в Одеській, Черкаській областях - більше через відсутність електроживлення постійного, - пояснив Юрій Щиголь.

За словами Юрія Щиголя, оператори мобільного зв'язку забезпечують резервним живленням базові станції. З 37 тисяч наявних, 5 тисяч зарезервовані різними видами альтернативного живлення.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
В Україні запустять систему національних баг-баунті для запобігання кібератакам В Україні запустять систему національних баг-баунті для запобігання кібератакам
Держспецзв'язку розробило законопроєкт на виконання рішення Ради національної безпеки й оборони .
росіяни вже задіяли усю потужність кібератак по Україні, яку тільки могли росіяни вже задіяли усю потужність кібератак по Україні, яку тільки могли
Тепер росіяни вже не вдарять по українському кіберпросторі сильніше, ніж вже атакували до війни та після її початку.
Loading...
Load next