Холодильник бере багато кВт: як підвищити енергоефективність

Холодильник бере багато кВт: як підвищити енергоефективність

Сьогодні виробники холодильників зобов’язані вказувати в характеристиках, скільки кВт споживає пристрій протягом року. Так, якщо купуєте тут холодильник з класом енергоощадності A+++, наприклад двокамерний LG GW-B509PSAP об’ємом 380 літри, на рік він споживає 170 кВт. Моделі класу A, A+, на противагу, в середньому беруть вдвічі більше електроенергії. Але часом господарі з жахом помічають, що їхній холодильник почав "їсти" більше кВт, ніж вказано в інструкції. З чим це пов’язано та які є дієві шляхи зменшити енерговитрати?

Холодильник бере багато кіловатів: чому це відбувається?

Вище наведені показники обраховано для ідеальних умов експлуатації. Але створити їх можна лише в лабораторному стерильному середовищі. Тобто, якщо витрати трохи відрізняються в більшу сторону, нічого страшного немає, адже на енерговитрати впливає багато чинників.

Але якщо бачите, що лічильник електроенергії крутиться, як скажений, і ви дослідним шляхом вирахували, що саме холодильник, а не ТВ чи ваш ноутбук, споживають так багато електроенергії, треба шукати причини. Збільшення споживання відбувається через такі проблеми:

  • ви його регулярно завантажуєте під зав’язку;
  • утворився товстий шар криги на стінках;
  • є витік холодоагенту;
  • терморегулятор не працює належним чином;
  • паразитне електроспоживання пов’язане з несправностями реле компресора.

У перших двох випадках можна самостійно розв’язати проблему – розвантажити та розморозити холодильник. А ось якщо є проблеми технічного плану, про це можуть свідчити різноманітні ознаки: гудіння, задня стінка постійно гаряча, холодильник довго переробляється тощо. Треба дзвонити фахівцям.

Прості методи знизити енерговитрати

Енергоефективність починається з правильного встановлення. У звичайній міській квартирі не так багато варіантів. Але холодильник бажано встановити далі від батареї опалення. Між стінами й іншими меблями має бути прозір принаймні 5-10 сантиметрів. Якщо мешкаєте у власному будинку, обирайте прохолодне місце. Ідеальна температура – 16-18°C у кімнаті, де стоїть холодильник. Ставити холодильник треба за будівельним рівнем – не повинно бути перекосу.

У холодильній камері оптимальний температурний режим – чотири-п’ять градусів. У морозилці – мінус 18. Інші важливі поради:

  1. Регулярно чистить холодильник ззовні та всередині. Бажано пилотяжити задню стінку, де знаходяться трубки радіатора охолодження;
  2. Розморожуйте холодильник, навіть якщо це No Frost або Direct Cool системи;
  3. Не забивайте камери продуктами. Радять завантажувати їх на три чверті (не більше і не менше);
  4. Якщо холодильник заповнено лише на половину, фахівці рекомендують на порожні полиці покласти полістирольні блоки;
  5. Не відчиняйте зайвий раз дверці, щоб побачити, що є всередині. Коли ж щось кладете, переконайтесь, що страва холодна.

Можна навести й багато інших корисних порад. Здавалося б, що економія буде мінімальною. Але протягом року виходить суттєве заощадження. До того ж компресор працює без перевантажень. А це гарантія його довгої бездоганної роботи без серйозних несправностей.

Читайте також
Па-па цивілізація: Google закриває свій офіс у Росії Па-па цивілізація: Google закриває свій офіс у Росії
Компанія все ж таки продовжить надавати можливість використання безкоштовних сервісів.
Loading...
Load next