Іран випустив нову модифікацію “шахедів”

Іран випустив нову модифікацію “шахедів”

В Ірані представили новий реактивний ударний безпілотник Shahed-238.

Про це повідомив “Мілітарний” з посиланням на іранські медіа.

На виставці, де був присутній верховний лідер Аятоли Хаменеї, Іранський університет аерокосмічних наук та технологій “Ашура” представив реактивну модифікацію “Shahed-136”, що отримала назву “Shahed-238”.

Вона представлена у трьох версіях з різними системами наведення.

Фюзеляжі усіх трьох безпілотників мають нехарактерний для іранських БПЛА чорний колір, що може бути пов’язано із застосуванням радіопоглинаючих матеріалів. Однак, наразі жодних підтверджень цьому немає. Окрім класичного варіанту з автономною системою наведення по інерціальній системі та сигналам GPS, також показали варіанти з інфрачервоною/оптичною та, ймовірно, радіолокаційною системами наведення. Версія з інфрачервоною/оптичною системою наведення може застосовуватись для ураження теплоконтрастних цілей, зокрема, важливої військової техніки в тилу супротивника, – заявили у виданні.

За наявними даними, безпілотник завдяки радіолокаційній ГСН може стати аналогом протирадарних ракет, що наводяться на випромінювання пошукових РЛС. Такий засіб може бути корисним для нейтралізації  та прориву систем ППО.

Технічні характеристики Shahed-238 залишаються невідомими. Реактивний двигун повинен забезпечувати високу швидкість, однак платою за це мала стати зменшена дальність польоту.

Під час демонстрації прототипу було показано запуск з розігнаного автомобіля. Однак, як і у попереднього Shahed-136, дрон мав би зберегти можливість запуску зі стаціонарної платформи з використанням твердопаливного прискорювача.

Нагадаємо, Ввезення гуманітарної допомоги: продовжено можливість використання паперових декларацій до 1 квітня 2024 року

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Військовий вертоліт Black Hawk здійснив перший автономний політ повністю без екіпажу (відео) Військовий вертоліт Black Hawk здійснив перший автономний політ повністю без екіпажу (відео)
Агентство DARPA вперше запустило бойовий вертоліт Black Hawk без екіпажу на борту. Політ здійснили в рамках випробувань експериментальної автономної системи. Він тривав пів години.
Loading...
Load next