Компанія Meta створила перші AR-окуляри

Компанія Meta створила перші AR-окуляри

Окуляри Orion виглядають майже як звичайні окуляри. Це перша пара окулярів доповненої реальності Meta.

Про це повідомляє The Verge.

Компанія мала продати їх, але вирішила цього не робити, оскільки зараз вони надто складні та дорогі у виробництві. Протягом багатьох років Цукерберг рекламував окуляри, які накладають цифрову інформацію на реальний світ, називаючи їх пристроєм «святого Грааля», який одного дня замінить смартфони.

Orion — це комп’ютер, який ви носите на обличчі. Проблемою фейс-комп’ютерів давно залишаються їхні дисплеї, які зазвичай були важкими, гарячими, мали низьку роздільну здатність або обмежене поле зору.

Дисплей Orion був спеціально розроблений компанією Meta та оснащений мікросвітлодіодними проєкторами всередині рами, які випромінюють графіку перед вашими очима, через хвилеводи в лінзах. Ці лінзи виготовлені з карбіду кремнію, а не з пластику чи скла.

Карбід кремнію, обраний Meta дозволяє світлу, яке надходить від проєкторів, заповнювати більшу частину вашого зору.

Цукерберг уявляє, що люди матимуть бажання використовувати окуляри доповненої реальності, такі як Orion, для двох основних цілей: спілкування один з одним за допомогою цифрової інформації, накладеної на реальний світ, яку він називає голограмами і взаємодії з ШІ.

Я думав, що голограма стане можливою ще до появи штучного інтелекту. Цікавий поворот долі, що ШІ стане можливим до того, як вони справді зможуть масово вироблятися за доступною ціною, — каже Цукерберг.

Orion використовує генеративні можливості ШІ, які вже існують у розумних окулярах Ray-Ban від Meta,і додає візуальний елемент до того, на що ви дивитеся.

Як зазначає автор огляду, під час демонстрації він використовував Meta AI в Orion, щоб визначити інгредієнти, розкладені на столі, щоб створити рецепт смузі. За кілька секунд ШІ правильно розмістив мітки над інгредієнтами та згенерував інструкції для рецепта.

Щоб продемонструвати, як двоє людей, одягнених в Orion, можуть взаємодіяти з однаковими голограмами, журналіст зіграв у 3D-ігри Pong із Цукербергом. Вони просканували QR-код, щоб поєднати свої окуляри, а потім використали відстеження рук, щоб керувати веслом.

Автор статті також скористався версією програми Messenger, розробленою для окулярів, щоб здійснити перший зовнішній відеодзвінок від Orion до Нілая Пателя із The Verge на його iPhone.

Він не бачив журналіста (Meta планує врешті-решт показати аватар, який відстежує рухи обличчя користувача), але він добре бачив і чув його у 2D-вікні, яке було перед ним у повітрі. Щоб проілюструвати, як одного разу працюватимуть чати з аватарами, журналісту зателефонував співробітник Meta і з’явився на іншому кінці кімнати як мультяшний аватар людини у повний зріст.

Обладнання Orion складається із трьох частин: окуляри; нейронний браслет для керування ними та бездротова обчислювальна шайба, яка нагадує велику акумуляторну батарею для телефону. Для роботи окулярів не потрібен телефон або ноутбук, але якщо вони відокремлені від шайби більше ніж на 12 футів (3,6 метра) або близько того, від них немає користі.

Orion має поле огляду 70 градусів, що ширше, ніж будь-яка пара доповнених окулярів, які автор тестував. З Orion журналісту довелося підійти досить близько до віртуальних об’єктів, перш ніж їхні краї почали зникати.

Окуляри мають 98 грамів. Рамки виготовлені з магнію, який легший за алюміній і використовується для рівномірного розподілу тепла.

Сім камер, вбудованих в оправу розумних окулярів, використовують для закріплення віртуальних об’єктів у реальному просторі, допомагають відстежувати рухи очей та рук, а також дозволяють помічнику зі штучним інтелектом Meta розуміти, на що ви дивитеся.

Відеодзвінки виглядають досить чітко і оглядач The Verge без проблем читав текст на вебсторінці, яка була на відстані кількох футів. Однак батарея тримає лише близько 2 годин.

Керувати окулярами можна за допомогою комбінації відстеження рухів очей, рук, голосу та нейронного браслета, який трохи нагадує Fitbit без екрана. Він виготовлений із високоякісного текстильного матеріалу та використовує електроміографію (ЕМГ) для інтерпретації нейронних сигналів, пов’язаних із жестами рук. За мілісекунди ці сигнали перетворюються на вхідні дані.

Orion не читає ваших думок, але справляє таке відчуття. На думку фахівців Meta, перехід до повноцінних окулярів AR буде поступовим, а не раптовим.

Orion представляє кінцевий стан: повноцінні AR-окуляри з достатньою обчислювальною потужністю, щоб можна було спокійно залишити свій смартфон вдома.

Нагадаємо, TikTok припиняє роботу одного зі своїх сервісів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next