В Україні банківські рахунки боржників заарештовуватимуть по-новому

В Україні банківські рахунки боржників заарештовуватимуть по-новому
Процедура арешту банківських рахунків українських боржників запрацює по-новому та значно прискориться.

Тепер в Україні запрацює автоматизований арешт банківських рахунків. Відтепер це загрожуватиме усім боржникам, а не лише тим, хто не сплачує аліменти. Арешт банківських рахунків буде відбуватися по-новому та майже миттєво, шляхом інформаційної взаємодії державних і приватних виконавців з банками. Повідомляє Главком.

Про це йдеться в наказі Міністерства юстиції від 23 березня 2021 року, № 1061/5, яким оновлений Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках в банках. Ухвалення нових змін зумовлене тим, що виконавці при арешті коштів боржників стикалися із багатьма труднощами  при здійсненні таких операцій.

Насамперед це стосується проблем в отриманні інформації про рахунки  українців, які не є підприємцями. Так українські, банки доволі часто відмовляються надавати виконавцям інформацію про номери рахунків боржників та суми грошей, наявних на їхніх рахунках.

" Станом на 25 березня 2021 в Україні діють 73 банку. На сьогодні до системи автоматизованого арешту підключено 7 банків, 44 банки підключені до тестового середовища, на стадії консультацій і попередніх налаштувань щодо підключення до тестового середовища знаходяться ще 11 банків. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 банки з 73. З огляду на це, а також те, що запропонована модель дозволить автоматизувати всю взаємодію між державними, приватними виконавцями і банками, значно оптимізує виробничі процеси банківських установ, сподіваємося, що підключення всіх банків до оновленої системи взаємодії відбудеться максимально оперативно ", – розповів представник Міністерства юстиції.
 

Зазначимо, що відповідно до чинного закону про виконавче провадження, виконавець накладає арешт на кошти боржника одразу після відкриття виконавчого провадження за умови вказівки стягувачем в заяві банківських рахунків боржника.  

Читайте також
300 мільярдів доларів російських грошей зарезервували для України 300 мільярдів доларів російських грошей зарезервували для України
Центробанк Росії втратив доступ до 300 мільярдів доларів резервів, що лежать на рахунках за кордоном. Їх вже зарезервували для України.
Українські банки почали автоматично стягувати кошти з боржників Українські банки почали автоматично стягувати кошти з боржників
Тепер Приватбанк, Монобанк, ПроКредит Банк та ще 4 банки будуть списувати борги українців автоматично. Загальна сума боргів українців які можуть стягнути банки становить понад 5 мільйонів.
Фонд гарантування ліквідував банк сина Януковича Фонд гарантування ліквідував банк сина Януковича
Ліквідацію ПАТ «Всеукраїнський Банк Розвитку» як юридичної особи завершено.
Loading...
Load next