В Україні банки розпочали автоматичне стягнення боргів за комуналку і штрафи

В Україні банки розпочали автоматичне стягнення боргів за комуналку і штрафи
Найближчим часом ще 62 українських банки приєднаються до системи автоматизованого списання боргів з українців.

Міністерство юстиції України дозволило банкам автоматично списувати з рахунків українців борги. Зокрема, списання коштів з банківських рахунків здійснюватиметься на вимогу державних або ж приватних виконавців. Це стало можливим завдяки наказу Міністерства юстиції №1061/5 від 23 березня 2021 року. Про це нагадує видання “Слово і Діло”, опублікувавши відповідну інфографіку. 

Автоматичне списання повноцінно вже від сьогодні, 6 липня. Раніше ця процедура застосовувалася лише щодо аліментів, але тепер її розширили на інші види боргів:

  • боржників за виплату житлово-комунальних послуг;
  • боржників за штрафи (зокрема, за порушення правил дорожнього руху);
  • боржників за виплату заробітної плати.

Щоб кошти не було списано, борг потрібно буде погасити самостійно - в будь-якому банку або в особистому кабінеті свого онлайн-банкінгу чи зробити це через термінал, ввівши реквізити органу виконавчої служби.

Зауважимо, що Мін'юст розширив процедуру автоматичного арешту рахунків боржників - такий арешт загрожує всім боржникам, також включаючи неплатників аліментів.

Перелік банків, які можуть стягувати борги з рахунків українців автоматично:

  • Таскомбанк;
  • ПриватБанк;
  • Універсал Банк і Монобанк, який працює на його інфраструктурі;
  • Оксі банк;
  • Банк Восток;
  • Індустріалбанк;
  • ПроКредит Банк.

Нагадаємо, що вже 44 банківські установи підключені до тестового режиму автоматичного списання боргів, а 11 банків перебувають на стадії консультацій та попередніх налаштувань для початку тестування. Так найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73-х.

 

Читайте також
У Мінсоцполітики повідомили, що підвищать пенсію ще декільком категоріям українців У Мінсоцполітики повідомили, що підвищать пенсію ще декільком категоріям українців
В Україні вже з 1 липня прогнозують зростання пенсій, однак лише у деяких категорій українських пенсіонерів. Мінімальні пенсії можуть зрости у тих, хто не підпав під індексації 2019-2020 років і чорнобильців.
Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи
Національний банк оприлюднив список найприбутковіших, а також і найзбитковіших банків України за підсумками першого кварталу 2021 року.
Українські ФОПи почали отримувати карантинні 8 тисяч гривень від держави Українські ФОПи почали отримувати карантинні 8 тисяч гривень від держави
Фізичні особи-підприємці та наймані працівники, які зазнали фінансових втрат внаслідок введення "червоної карантинної зони" у їхньому регіоні, вже почали отримувати 8 тисяч гривень допомоги.
Loading...
Load next