Легалізація криптовалюти в Україні: нардепи ухвалили "закон про біткоїн"

Легалізація криптовалюти в Україні: нардепи ухвалили "закон про біткоїн"
Віртуальні активи не будуть засобом платежу на території Україні, але ними можна буде законно розпоряджатися, в тому числі обмінюючи на інші віртуальні активи, гроші чи валютні цінності. Зокрема, законопроєкт визначає віртуальні активи як "сукупність даних в електронній формі, яка має вартість".

На сьогоднішньому засіданні Верховної Ради, народні депутати ухвалили у другому читані та в цілому законопроєкт №3637 "Про віртуальні активи". Так, прийнятий закон покликаний врегулювати ринок криптовалют та інших віртуальних активів в Україні й окрім цього це дає можливість легалізувати ринок криптовалюти. На засіданні "за" нього проголосували 276 нардепів.

Законом передбачено комплексне врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначено права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, засади державної політики у сфері обігу віртуальних активів, - повідомляється на сайті парламенту.

Зокрема, ухвалений документ дозволить українським блокчейн-компаніям легалізувати власні бізнес-процеси та офіційно працювати з банківською системою. Окрім цього, таку можливість матимуть і громадяни, які отримують доходи від операцій з віртуальними активами. 

Необхідність закону також пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, документ "створює найкращу юрисдикцію, де у крипто компаній будуть прозорі умови взаємовідносин з державою, зручна робота з регулятором і вигідне оподаткування". Окрім цього міністр зауважив, що всього кілька країн у світі легалізували криптоактиви - це Німеччина, Люксембург, Сінгапур, і Україна буде однією з них.

Нагадаємо, що наприкінці квітня цього року 652 українських чиновники задекларували криптовалюту, зокрема загалом посадовці назбирали понад 46 тисяч біткоїнів.

Зазначимо, що кількість посадовців, що декларують біткоїни, значно зросла. Так, у 2016-му криптовалюту задекларували 25 чиновників, у 2020-му – вже 652. Топ-5 найбагатших криптовалютників України станом на квітень 2021 року можна переглянути за посиланням ТУТ.

Читайте також
Хамська витівка: скандальний Тищенко розважався перед засіданням у Верховній Раді (відео) Хамська витівка: скандальний Тищенко розважався перед засіданням у Верховній Раді (відео)
Народний депутат від партії "Слуга народу" Микола Тищенко перед голосуванням за законопроєкт Володимира Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях відзначився "хамською витівкою".
Українські депутати не проголосували за створення слідчої комісії проти "вагнерівців" Українські депутати не проголосували за створення слідчої комісії проти "вагнерівців"
На сьогоднішньому засіданні у Верховній Раді планували організувати Тимчасову слідчу комісію з розслідування справи "вагнерівців", однак відповідна постанова не набрала необхідну кількість голосів.
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
Loading...
Load next