Кабмін затвердив проєкт Держбюджету-2022: основні показники

Кабмін затвердив проєкт Держбюджету-2022:  основні показники
Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік. Його пріоритети - охорона здоров'я, освіта, інфраструктура, цифровізація, безпека та оборона.

Кабінет міністрів схвалив та направив до Верховної Ради проєкт державного бюджету України на 2022 рік. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 15 вересня.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, згідно з проєктом, медична галузь отримає 193 мільярди гривень, що на 31 мільярд більше, ніж у 2021 році. Передбачається, що середня зарплата лікарів зросте на 56% — до 22 500 гривень. Мінімальна зарплата лікарів складатиме 20 тисяч гривень. Середня зарплата медичного персоналу зросту на 34% до 14 500 гривень, а мінімальна зарплата медперсоналу — складатиме 13 500.

На освіту пропонують виділити 190 мільярдів гривень. Це на 21 мільярд більше, ніж цьогоріч. А отже — підвищення зарплат вчителів, підвищення в 1,5-2,5 раза стипендій для студентів закладів вищої освіти та професійно-технічних установ. Стипендії для студентів планують збільшити у півтора, два рази. Мінімальна стипендія складатиме 2000 гривень, для відмінників — 2500.

На доплати військовим пенсіонерам виділять 10,6 мільярдів гривень, на перерахунок пенсій чорнобильцям піде 2,5 мільярди.. Продовжаться програми доплати пенсіонерам старшим за 75 років. Пенсіонерам старшим за 70 років будуть встановлені доплати у розмірі до 300 гривень щомісячно.

На розвиток стратегічної промисловості виділяється 7,5 мільярдів гривень. Передбачається 2,5 мільярди гривень видатків на оборонно-промисловий комплекс (виготовлення бронетанкової та авіаційної техніки, ракетного озброєння, боєприпасів та приладів). 3 мільярди гривень — на космічну галузь (ракетний комплекс ЗЕНІТ 1SL, будівництво двох супутників). На авіабудівну галузь виділяється 2 мільярди гривень (проведення досліджень і розробок в авіаційній промисловості та впровадження їх результатів, а також модернізація агрегатів та вузлів гвинтокрилів Мі-8, Мі-24).

Шмигаль наголосив, що "ключові пріоритети залишаються незмінними". Це — медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, диджиталізація, підтримка підприємців та економіки. Серед основних макроекономічних параметрів:

  • зменшення дефіциту бюджету до 3,5%;
  • зменшення державного боргу;
  • зростання зарплат;
  • стабільний курс гривні;
  • зниження інфляції;
  • рекордний за останні 10 років рівень зростання ВВП — на 3,8%, 28,6 гривень за долар.
Читайте також
Масштабне святкування Дня Незалежності: вартість 30-річниці обійшлась Україні в рекордну суму (відео) Масштабне святкування Дня Незалежності: вартість 30-річниці обійшлась Україні в рекордну суму (відео)
Найдорожче святкування незалежності в історії України - цьогоріч на усі заходи витратили майже дві сотні мільйонів гривень.
Україна заробила на платних камерах в СІЗО майже 4 млн гривень Україна заробила на платних камерах в СІЗО майже 4 млн гривень
Платні камери у слідчих ізоляторах поповнили державний бюджет України вже майже на 4 мільйони гривень. Зароблені кошти планується направляти на відновлення безплатних камер в українських СІЗО.
"Мінімалка" в Україні збільшиться: Кабмін ухвалив новий розрахунок "Мінімалка" в Україні збільшиться: Кабмін ухвалив новий розрахунок
Зміни будуть стосуватися закону про оплату праці на окремих видах робіт.
Loading...
Load next