"Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2"

"Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2"
Скандальний газопровід "Північний потік-2" Росія збудувала в обхід України. Зокрема, на початку вересня 2021 року РФ оголосила про завершення будівництва газопроводу й вже до кінця року планує здійснити перші поставки газу через нього.

Російський газопровід "Північний потік-2" не дуже просунувся в питанні запуску, а також натомість з'явилася інформація про його відключення від системи SWIFT. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі "Україна 24".

Такі речі, на думку політика, сприяють тому, що Україна знову активізувалася у роботі щодо протидії цьому проєкту.

На сьогодні "Північний потік-2" не сильно просунувся вперед. Ба більше, з'явилися жорсткі повідомлення про відключення від системи SWIFT, про санкції, про які раніше українцям тільки хотілося б мріяти, - зауважив Арахамія.

Наразі, за словами політика, він сам не знає, чи будуть ці речі втіленні у життя та чи будуть досягнуті домовленості, але вже "Україна активізувалася в цьому процесі". Проте, він переконаний, що питання "Північного потоку-2" остаточно не вирішене.

Якщо ви звернете увагу, наш головний союзник у цьому питанні Польща дуже жорстку риторику зайняла стосовно Німеччини. А сьогодні, з огляду на те, як завершилися вибори в Німеччині, у нас з'явилося друге дихання в цій боротьбі. З огляду на те, як Росія розігналася і показала всім, що вона готова використовувати "Північний потік-2" як, по суті, зброю, і розгойдала ціну на газ до майже 1 тисячу євро, то всі в Європі чітко побачили, що вірити обіцянкам Росії в цьому питанні - це себе не поважати, - заявив Давид Арахамія.

Нагадаємо, що 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Згодом міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання угоди та наголосило, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.  

Також ціна газу в Європі вперше в історії перевищила 83 євро за МВт-год, що відповідає понад 1000 доларів за тисячу кубометрів. Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.

Loading...
Load next