Обсяги зростають: Україна посіла четверте місце за поставками агропродукції до ЄС

Обсяги зростають: Україна посіла четверте місце за поставками агропродукції до ЄС
Зріс також обсяг сільськогосподарських товарів, які Україна ввозила з країн ЄС.

За даними моніторингу обсягів торгівлі сільськогосподарськими товарами у період з січня по вересень 2021 року Україна посідає четверту позицію серед країн – імпортерів до ЄС та знаходиться на 14-й позиції за обсягами споживання аграрного експорту з країн Євросоюзу. Така інформація опублікована на сайті Європейської Комісії, результати, які стосуються України, відображені в самому тексті торговельного моніторингу, передає "Рубрика".

До ключових країн походження сільськогосподарського імпорту до ЄС за перші вісім місяців 2021 року увійшли Бразилія, Велика Британія, США, Україна й Китай. На ці країни припадає 36 відсотків усього сільськогосподарського імпорту до ЄС, — йдеться у моніторингу.

За даними можна побачити, що за підсумками 2020 року на Україну припадало 4,8 відсотка усього сільськогосподарського імпорту до ЄС (5 мільярдів 837 мільйонів євро), що є нижчим за показники 2019 року (7 мільярдів 23 мільйони). У поточному році обсяги поставок української агропромислової продукції до ЄС почали знову зростати: у період з січня по вересень поточного року їх обсяг склав 4 мільярди 465 мільйонів євро, що на 6,9 відсотка (або на 290 мільйонів євро) перевищує показники цього ж періоду 2020 року.

Варто додати, що спостерігається й зріст обсягу сільськогосподарських товарів, які Україна ввозила з країн ЄС. У 2020 році на Україну припадало 1,5 відсотка європейського аграрного експорту, або 2 мільярди 841 мільйон євро. Із січня по вересень поточного року цей обсяг склав 2 мільярди 204 мільйони євро, що становить 8,1 відсотка приросту (або +166 мільйонів євро) порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Спираючись на повідомлення Єврокомісії, можна побачити, що за перші дев'ять місяців 2021 року загальний обсяг торгівлі сільськогосподарськими товарами в ЄС, включаючи експортні та імпортні операції, зріс на 6,1 відсотка порівняно з періодом з січня по вересень 2020 року, та в абсолютних показниках становить 239,5 мільярда євро.

Своєю чергою за даними, які оприлюднені Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, до країн Європейського Союзу наразі мають право експорту 380 українських підприємств, із них 162 підприємств-виробників продукції для споживання людиною та 218 — підприємств-виробників нехарчової продукції. За цими ж даними, протягом 9 місяців 2021 року Україна збільшила загальний експорт до ЄС на 50% — до 21,8 млрд доларів, тоді як за 9 місяців 2020-го року цей показник становив лише 14,7 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше МЗС представило нову платформу для українських експортерів.

Карина Бовсуновськаpravdatutnews.com

Читайте також
Україна переключилася на експорт картоплі Україна переключилася на експорт картоплі
Експерти відзначали, що врожай картоплі у 2021 році був більший, ніж роком раніше.
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
Захист ринку від імпорту: міністр аграрної політики заявив, що Україна має вийти на виробництво 8 млн тонн молока у рік Захист ринку від імпорту: міністр аграрної політики заявив, що Україна має вийти на виробництво 8 млн тонн молока у рік
Раніше стало відомо, що прибутки виробників молока у 2021 році знизилися на 14%
Loading...
Load next