Єврокомісія схвалила надання Україні фіндопомоги на 1,2 млрд євро, — Урсула фон дер Ляєн

Єврокомісія схвалила надання Україні фіндопомоги на 1,2 млрд євро, — Урсула фон дер Ляєн
Попередню програму макрофінансової допомоги ЄС було завершено у жовтні 2021 року, тоді Брюссель перерахував Україні останній транш у розмірі 600 млн євро.

Єврокомісія затвердила надання Україні нового пакету макрофінансової допомоги на суму 1,2 млрд євро. Країна отримає перший транш на 600 млн євро найближчим часом. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в Twitter.

Як я і повідомляла минулого тижня, Єврокомісія запропонувала Україні пакет фінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро. Я закликаю Європарламент та країни ЄС якнайшвидше схвалити це рішення, щоб ми могли виділити перший транш у розмірі 600 млн євро найближчим часом, — написала вона.

На офіційній сторінці ЄК вказано, що Євросоюз затвердив відповідну пропозицію щодо надання Україні 1,2 млрд фіндопомоги.

Зазначається, що кошти будуть надані додатково до 5,6 млрд євро, які країна вже отримала від ЄС у рамках минулих програм.

Своєю чергою Україна очікує від Німеччини відповідального ставлення до питання газопроводу "Північний потік 2". Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає Інтерфакс-Україна.

В умовах підвищення ескалації та можливого розвитку агресії, яка вже вісім років триває проти України, ми очікуємо відповідального ставлення з боку наших німецьких партнерів. Ми не очікуємо обміну питань безпеки на економічні питання — це різні речі, — наголосив глава українського уряду.

Шмигаль заявив, що "Північний потік 2" є гібридною зброєю Росії, і закликав цивілізований світ, зокрема Німеччину, вжити всіх заходів, щоб не допустити використання газопроводу проти України та Євросоюзу.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також закликав Німеччину не сприяти запуску цього газопроводу.

Не можна однією рукою показувати солідарність з Україною, а іншою — підписувати сертифікаційні документи щодо "Північного потоку 2, — сказав він. 

Нагадаємо, раніше у Греції побудують термінал прийому СПГ, газ з якого зможе отримувати і Україна.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Шмигаль обіцяє, що до кінця року в Україні середня зарплата зросте до 14,5 тис грн Шмигаль обіцяє, що до кінця року в Україні середня зарплата зросте до 14,5 тис грн
Прем'єр-міністр України, Денис Шмигаль заявив, що позитивний сценарій зростання економіки свідчить про те, що середня зарплата в Україні до кінця року зросте до 14,5 тисяч гривень.
Єврокомісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги на €600 млн Єврокомісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги на €600 млн
Перший транш Європейської комісії від імені ЄС в розмірі 600 млн євро Україна отримала в грудні минулого року в рамках програми макрофінансової допомоги, пов’язаної з COVID-19.
Loading...
Load next