«Тарифна» комісія запровадила тимчасові обмеження на ринку електроенергії

«Тарифна» комісія запровадила тимчасові обмеження на ринку електроенергії
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вжила невідкладних заходів для стабілізації ціноутворення на ринку електроенергії.

Наприкінці січня - на початку лютого внаслідок значного профіциту на ринку електричної енергії виникла ситуація, за якої спостерігається перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та, відповідно, значне коливання цін. Повідомляється на сайті НКРЕКП.

В окремі періоди обсяги продажу на внутрішньодобовому ринку (ВДР) зрівнювалися з обсягами продажу на ринку на добу наперед (РДН), що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії, - йдеться в повідомленні.

Тому з метою оперативного врегулювання ситуації НКРЕКП 4 лютого ухвалила запровадити низку тимчасових заходів, що мають усунути негативні явища на ринку електроенергії та стабілізувати ціноутворення на ньому.

Зокрема, регулятор:

  • передбачив у торговій зоні «ОЕС України» тимчасове застосування мінімального цінового обмеження на ВДР на рівні не нижчому, ніж ціна РДН (не менше від значення 105% від ціни РДН);
  • збільшив цінові обмеження на балансуючому ринку;
  • скоригував алгоритм розрахунків плати за небаланси під час профіциту на ринку електричної енергії;
  • запровадив практику перевірки походження обсягу продажу електричної енергії на добу постачання у заявках на продаж учасників РДН/ВДР.

Як уточнюється, відповідні зміни були внесені до постанови НКРЕКП від 8 квітня 2020 року «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Питання про ситуацію на ринку електричної енергії будуть внесені до порядків денних засідань Комісії, що будуть проводитися кожного дня на наступному тижні з метою забезпечення оперативного реагування за результатами моніторингу. В разі збереження негативних тенденцій на ринку регулятор буде вживати кроків щодо подальшого збільшення відповідальності учасників ринку електричної енергії, - заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк під час розгляду цього питання.

Нагадаємо, що у Мінфіні розповіли, скільки мільярдів витратили на боротьбу з Covid-19 (інфографіка). Найбільше коштів було спрямовано на оплату послуг з екстреної та стаціонарної медичної допомоги.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку
Українські ціни на продовольчі продукти та товари щомісяця стрімко зростають. Зокрема в НБУ зазначають, що інфляція почне сповільнюватися лише восени у 2021 році.
Подарунок під ялинку: в Україні з 1 січня зростуть тарифи на воду, скільки потрібно буде платити Подарунок під ялинку: в Україні з 1 січня зростуть тарифи на воду, скільки потрібно буде платити
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміну тарифів для 45 водоканалів.
Держборг знизиться до 55, 8% ВВП в цьому році – Нацбанк Держборг знизиться до 55, 8% ВВП в цьому році – Нацбанк
Національний банк очікує зниження державного і гарантованого боргу України до 55,8% ВВП, при тому, що в минулому році держборг виріс з 50,3% ВВП до 60,8% ВВП.
Loading...
Load next