Ринок електрокарів на підйомі: як інвесторові скористатися цією можливістю

Ринок електрокарів на підйомі: як інвесторові скористатися цією можливістю
 Зараз частка електромобілів займає всього 3% у світовому автопромі. Але ситуація стрімко змінюється: вже до кінця 2020-х, за прогнозами Wedbush Securities Inc., кожен третій автомобіль буде працювати на електробатареї.

Про це заявив фінансист та засновник інвестиційної компанії Blackshield Capital AG Максим Корецький, пише НВ.

Прекрасна можливість вигідно вкласти капітал — і не тільки в акції виробників електрокарів, а й у компанії, що випускають комплектувальні до них. Прогнозований середньорічний темп зростання індустрії складе близько 40% до 2025 року.

Автомобільна галузь пережила значний спад в період пандемії (продажі знизилися на 14%). Постраждали всі сегменти, крім електрокарів. Наприклад, у США їх продажі зросли на 4%, в Китаї — на 12%. Але абсолютним лідером стала Європа, де продажі електромобілів подвоїлися.

Що стане драйвером розвитку цього напряму найближчим часом? З самого очевидного — «зелені» ідеї, кількість адептів яких зростає з року в рік, як і державна підтримка індустрії.

Найбільшим ринком електрокарів є Китай, на частку якого припадає 40% продажів електромобілів. Молоді споживачі віддають перевагу локальним брендам і стартапам, які регулярно отримують фінансову підтримку з боку держави. При цьому з року в рік скорочується субсидування традиційного автопрому. Більш того, влада запроваджує різні обмеження для його учасників. Наприклад, квоти на номерні знаки.

Активно розвивається ринок електрокарів й у США: в країні діє стандарт економії палива. У Каліфорнії, наприклад, на розгляд до бюджету внесено пропозицію про виділення $1,5 млрд на закупівлю обладнання для електричних або водневих автомобілів, а також $300 млн — на створення відповідної інфраструктури. За планом, викид шкідливих речовин автомобілями до 2035 року тут повинен впасти до нуля.

На європейському ринку електрокари займають 10% від загального обсягу продажів автомобілів. У ЄС встановлені стандарти за кількістю викидів CO2, а також виділено кошти в розмірі €750 млрд, як частина програми Next Generation EU і плану екологічного відновлення.

Розвиток ринку електромобілів, а разом з ним і ринку автономних машин, буде сприяти розвитку супутніх послуг: нових функцій і сервісів, комплектів автономного водіння, рішень щодо електроживлення, станцій зарядки електромобілів.

Які компанії з індустрії заслуговують уваги інвесторів? У нас в фокусі — китайська компанія Li Auto. Вона пропонує автомобіль Li ONE (великогабаритний позашляховик — SUV). Продажі стартували в третьому кварталі 2019-го, а в 2020-му компанія вже поставила понад 30 тис. Автомобілів на $1,4 млрд. Li ONE швидко набирає популярність: за рік компанія зайняла 11% ринку. Li ONE коштує близько $50 тис., тобто вдвічі дешевше, ніж, наприклад, Tesla Model X.

Серед розробників технологій уваги інвесторів заслуговує компанія Aptiv. Підрозділ Signal&Power Solutions, який зайнятий у створенні електро-архітектури, забезпечує Aptiv 71% виручки. Серед її найбільших клієнтів — General Motors, Volkswagen, Fiat Chrysler, Ford.

Говорячи про ринок електрокарів, не можна обійти увагою автономні машини (рівня L2 +), при управлінні якими водієві потрібно все менше залученості в процес. Коли машини стають автономними, виникає питання безпеки на дорозі. Саме тому використання різних інструментів (камер, лідарів, радарів) і програмного забезпечення вкрай важливе для управління рухом.

LIDAR — це технологія, яка за допомогою відбитого світла отримує інформацію про об'єкти на відстані. Отримана інформація аналізується для зворотного зв’язку з системою безпеки (наприклад, системою гальмування) або для попередження водія (звукові або миготливі сигнали). До 2025 року адаптація авто рівня L2 досягне більше 20%, а в 2026—2028 на ринок почнуть виходити машини рівня L3-L4, що створить ще більше можливостей для виробників системи допомоги водієві (ASAD-системи).

У зв’язку з цим інвесторам ррекомендують звернути увагу на компанію Velodyne — виробника лідарів для ADAS-систем, а також «розумної інфраструктури» і роботизації. Velodyne має ряд партнерств з автовиробниками. У жовтні 2019 Hyundai інвестував $50 млн у Velodyne з метою інтеграції лідар-датчиків у власне «когнітивне» ПО для авто рівня L3. Також цікавими для інвесторів можуть бути компанії Luminar Technologies і Innoviz Technologies.

- Розвиток ринку електрокарів відкриває перед інвесторами великі можливості. Тим часом, розуміння загального висхідного тренда на цьому ринку недостатньо. Кожна компанія, яка потрапляє в поле вашого зору, заслуговує на детальний аналіз. Її причетність до перспективної індустрії — далеко не головна характеристика. Важливу роль відіграє безліч супутніх чинників, що ще раз підтверджує: інвестування в акції — складний процес, успіх якого базується на глибокому аналізі та відчутті ринку, - каже Максим Корецький.

Читайте також
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next