Зеленський анонсував нову податкову модель і фінанcові правила: приберуть "усе, що заважає"

Зеленський анонсував нову податкову модель і фінанcові правила: приберуть "усе, що заважає"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що уряд отримав доручення "повернути малий і середній бізнес", деталі будуть за день-два.  Повідомляє Економічна правда.

На вулицях міст має зʼявитися життя. Там, де дозволяє безпека. Там, де це можуть забезпечити люди. Аптеки, торгівля, будь-який бізнес, який може просто працювати сьогодні. Щоб країна жила. Щоб уже починалося відновлення України. І це залежить від кожного з нас, від кожного, хто здатний працювати. Економічне придушення України – це одне із завдань війни проти нас сьогодні. І ми маємо відбитися також і від цього. Зберегти нашу економіку, зберегти наших людей.

Тому уряд отримав чітке доручення – повернути малий і середній бізнес. Прибрати усе, що заважає. Максимально послабити податки, прибрати всі складнощі, абсолютно усі. Щоб система не тиснула, щоб люди знали, що вони можуть працювати так, як вони можуть. Там, де вони можуть, - заявив Зеленський.

Як уточнив перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк, йдеться про комітетську версію законопроєкту №7137-д.

На час війни та для післявоєнної розбудови потрібна нова податкова модель. Потрібно оновити й фінансові правила. Щоб люди відчували, що можна проявляти гнучкість. Відчували, що всі гроші та цінності будуть збережені. І що можна не боятися втратити щось, бо держава Україна гарантує кожному безпеку активам і накопиченням. Кабінет Міністрів уже працює над тим, як оформити це нормативно. День-два – будуть деталі, - резюмував він.

Доопрацьований документ №7137-д створено на основі урядового №7137, яким пропонувалося зменшити податок на додану вартість на пальне з 20% до 7%, а також скасувати акцизи на нафтопродукти. 

Так, великий бізнес зможе скористатися спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок. Для цього ліміт річного доходу підвищать з 10 млн грн до 10 млрд грн, а обмеження щодо кількості працівників буде знято. Податок становитиме 2% від обігу незалежно від виду діяльності (крім підакцизних товарів та грального бізнесу).

Крім того, Рада планує визначити, що фактичні перевірки можуть проводитися стосовно забезпечення можливості розраховуватися карткою. За порушення – штраф 8500 грн. Загалом, відновлюються всі фактичні перевірки, зокрема заборонені на час карантину.

Благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які проживають на території бойових дій, не оподатковується ПДФО. Також не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога, яка надається особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ. Неприбуткові організації отримують податкову знижку у розмірі 16% (замість 4% зараз) на пожертвування.

Також з 24 лютого 2022 до кінця року власники звільняються від сплати податку за землю, що розташована на територіях, на яких ведуться бойові дії. 

За порушення закону про РРО не будуть штрафувати нікого до завершення воєнного стану, а з 1 березня до припинення воєнного стану ФОП 1-3 груп не сплачують ЄСВ за себе. "Спрощенцям" 2-3 груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників – такі суми будуть сплачені за рахунок дербюджету.

На період воєнного стану ФОП не сплачують ЄСВ, якщо не отримують доходу. Протягом 3 місяців після його закінчення штрафи та пеня по ЄСВ не застосовуються, а перевірки не проводяться.

Є зміни й стосовно роботи Нацбанку. Йому дозволяється на час воєнного стану купувати цінні папери у емітентів. Щодо банків, ослаблюються вимоги щодо достатності капіталу на час війни та надається низка послаблень по фінмоніторингу.

Клієнти банків теж отримують пільги, зокрема – прибирається відповідальність за несвоєчасну сплату по споживчих кредитах. А після війни ще місяць забороняється стягувати майно по іпотеці та виселення мешканців.

Для посадовців встановлюється обмеження по заробітній платі на час війни у розмірі до 65 тисяч грн, крім тих, які безпосередньо задіяні у заходах необхідних для оборони України.

Як зазначив Железняк, Раді пропонують голосувати закон за основу та в цілому.

Злата Новосельська -  pravdatutnews.com

Читайте також
Економічні виклики України під час війни (відео) Економічні виклики України під час війни (відео)
Попри те, що перед українськими підприємствами постало багато викликів, влада пропонує кроки для їх вирішення, а народ готовий працювати не покладаючи рук.
Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців
НБУ дозволив купувати валюту в регіонах, що знаходяться під загрозою окупації.
Loading...
Load next