Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців

Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців
НБУ дозволив купувати валюту в регіонах, що знаходяться під загрозою окупації.

 Європейська комісія прийняла пропозицію про конвертацію банкнот у гривню для втікачів з України. Повідомляє УНН.

Комісія прийняла сьогодні свою пропозицію за рекомендацією Ради про конвертацію банкнот гривні у валюту приймаючих держав-членів особами, які рятуються від війни в Україні. Ця пропозиція доповнює гуманітарну допомогу, що надається ЄС тим, хто тікає з України, зокрема, коли вони подорожують територією Союзу, і вона повністю відповідає законодавству ЄС про надання притулку та діям ЄС за межами країни, - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що понад 3,8 мільйона людей, які рятуються від російського вторгнення, прибули до ЄС. Однією з нагальних потреб людей є конвертація банкнот гривні у валюту країни перебування.

Так, Комісія пропонує зробити можливим конвертацію на однакових умовах у всіх країнах ЄС.

Сьогоднішня пропозиція спрямована на просування скоординованого підходу для всіх держав-членів, щоб запропонувати тим, хто тікає з України, однакові умови для конвертації їх банкнот у гривні в місцеву валюту незалежно від держави-члена, в якій вони знаходяться, - наголошується в повідомленні.

Повідомляється, що такий підхід був необхідний у зв'язку з тим, що Національний банк України був змушений призупинити обмін банкнот гривні на готівкову іноземну валюту, щоб захистити обмежені валютні резерви України. Як наслідок, кредитні установи в державах-членах ЄС не бажають здійснювати обмін через обмежену конвертованість банкнот гривні і схильності валютному ризику.

Деякі держави-члени розглядають можливість введення національних схем, що підтримують конвертацію обмеженої кількості гривень на людину, і мета комісії полягає в тому, щоб просувати послідовний підхід до таких схем. Схеми повинні передбачати максимальний ліміт в 10 000 гривень на людину без зборів за офіційним обмінним курсом, що публікується Національним банком України. Тривалість схем повинна становити не менше трьох місяців, - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що Міжнародне енергетичне агентство проведе екстрену нараду для боротьби зі стрімким зростанням цін на нафту. Нафта подешевшала через плани США з використання резервів на тлі війни рф проти України.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці
В Україні найбільш поширеними в готівковому обігу є банкноти номіналом у 200 гривень, однак при цьому найменше користуються українці банкнотами у тисячу гривень.
У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.
Loading...
Load next