"Глибоке розуміння ситуації": Україна отримала від Європейського Союзу грант на суму €120 млн

"Глибоке розуміння ситуації": Україна отримала від Європейського Союзу грант на суму €120 млн

Європейська Комісія надала Україні грант у розмірі €120 млн у межах загального пакету надзвичайної фінансової допомоги Україні, оголошеної 24 січня.

Як повідомили у Мінфіні, ці кошти надали Україні на безоплатній та безповоротній основі.

Я вдячний Європейському Союзу та Європейській комісії за непохитну підтримку українського народу, зокрема за глибоке розуміння ситуації, що склалася в Україні, та оперативність в ухваленні рішень, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

У Мінфіні пояснили, що €120 млн грантової допомоги будуть спрямовані до загального фонду державного бюджету для фінансування найактуальніших видатків держави, зокрема пов’язаних із забезпеченням гарантованого соціального захисту громадян, функціонуванням критичної інфраструктури та сектору безпеки.

Своєю чергою у березні інфляція в Україні прискорилася до 13,7% в річному вираженні, повідомили в Держслужбі статистики.

Інфляція на споживчому ринку в березні 2022 року порівняно із лютим 2022 року становила 4,5%, з початку року — 7,6%. Базова інфляція в березні 2022 р. порівняно із лютим 2022 року становила 3,8%, з початку року — 4,9%, — йдеться в повідомленні.

За даними Держстату, на споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 6,2%. Найбільше (на 21,3% та 15,5%) подорожчали фрукти та овочі. На 9,8−3,5% зросли ціни на рис, продукти переробки зернових, цукор, сало, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, макаронні вироби, масло, молоко, сир та яйця, безалкогольні напої, м’ясо та м’ясопродукти. Одяг і взуття подорожчали на 13,0%.

Ціни у сфері охорони здоров’я зросли на 5,6% у першу чергу за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 8,1%. Підвищення ціни на транспорт на 4,2% в основному спричинено зростанням цін на паливо та мастила на 7,7%, — пояснили в Держстаті.

Нагадаємо, раніше ЄС прийняв новий пакет санкцій проти рф.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні планують збільшити мінімальну зарплату до 7000 гривень В Україні планують збільшити мінімальну зарплату до 7000 гривень
Наразі місячна мінімальна зарплата в Україні складає 6000 гривень, однак вже у 2022 році її планують підвищити.
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі
Європейська комісія оголосила про виділення фінансової та гуманітарної допомоги у розмірі 25,4 мільйонів євро на підтримку людей, які постраждали та продовжують потерпати від збройного конфлікту на Донбасі.
Loading...
Load next