Чотири країни проти: у ЄС не змогли погодити нафтове ембарго проти росії

Чотири країни проти: у ЄС не змогли погодити нафтове ембарго проти росії

Постійні представники ЄС не змогли дійти згоди про запровадження анонсованої главою Єврокомісії заборони на імпорт російської нафти. Під час обговорення проти виступили Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.

Про це повідомило агентство Reuters. За його інформацією, переговори про деталі та механізм нафтового ембарго продовжаться 5 травня.

Тому, перше обговорення нафтового ембарго завершилося відсутністю консенсусу. При цьому джерело агентства підкреслило, що угода може бути досягнута на наступній зустрічі постпредів ЄС, яка запланована на 5 травня.

Зокрема, Болгарія заявила, що добиватиметься для себе виключення з будь-якого ембарго на російську нафту.

Болгарія технічно може обійтися без російської нафти, але це призведе до значного зростання цін на пальне. Тому якщо Єврокомісія розгляне винятки, ми хотіли б скористатися такими винятками, – сказав віце-прем'єр Болгарії Асен Василев.

Основною проблемою при цьому залишається незгода Угорщини, яка, як і раніше, загрожує накласти вето на весь шостий пакет санкцій проти Росії у разі включення до нього енергетичних обмежень.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто знову заявив, що ембарго на імпорт нафти із Росії може зруйнувати економіку країни. Угорщина наполягає на тому, що заборона не повинна поширюватися на трубопровідний імпорт нафти.

Водночас Єврокомісія, за неофіційними даними, вже й так пішла на поступки. Угорщини та Словаччини, які найсильніше в ЄС залежать від російської нафти, запропонували довший перехідний період і дали майже 2 роки на пошук альтернативних джерел постачання.

Зазначається, що поетапна заборона імпорту російської нафти ЄС запровадить вже до 9 травня. Повністю ембарго може запрацювати до кінця 2022 року (за винятком Угорщини та Словаччини).

Нагадаємо, раніше Німеччина підтримала ембарго на російську нафту.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next