ЄС остаточно затвердив шостий пакет санкцій: перелік заборон та обмежень

ЄС остаточно затвердив шостий пакет санкцій: перелік заборон та обмежень

Рада ЄС завершила процедуру затвердження шостого пакету санкцій проти РФ. Санкції передбачають поступову відмову країн ЄС від імпорту російської нафти. Також до списку внесено відключення найбільшого банку РФ – Сбербанку – від системи SWIFT. Розширено й торгові обмеження.

Про це повідомляється на сайті Ради Євросоюзу, передає Obozrevatel.

Детальні правові акти незабаром будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС, після чого набудуть чинності. Санкції ЄС передбачають:

  • відмову країн-членів від імпорту російської нафти протягом шести місяців, від імпорту нафтопродуктів протягом восьми місяців; тимчасовий виняток зроблено для трубопровідної нафти;
  • відключення від SWIFT Сбербанку, Россільгоспбанку та Московського кредитного банку;
  • заборону мовлення телеканалів Росія РТР/РТР Планета, Росія 24, ТВ Центр-Міжнародний;
  • розширення експортних обмежень та заборона на надання консультаційних послуг;
  • розширення списків персональних санкцій.

Сьогоднішнім пакетом ми посилюємо обмеження здатності Кремля фінансувати війну. Ми забороняємо імпорт російської нафти в ЄС і цим скорочуємо величезне джерело доходів для Росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також вводимо санкції проти тих, хто несе відповідальність за звірства, що мали місце в Бучі та Маріуполі, і забороняємо більше дезінформаторів, які активно сприяють військовій пропаганді президента Путіна, – заявив Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

Нафта

ЄС ухвалив рішення заборонити купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із Росії. Поетапна відмова від російської нафти займе 6 місяців для сирої нафти та 8 місяців для продуктів нафтопереробки.

Тимчасовий виняток передбачено для імпорту сирої нафти трубопроводом у ті країни-члени ЄС, які в силу свого географічного положення страждають від особливої залежності від поставок з Росії та не мають життєздатних альтернативних варіантів. Більше того, Болгарія та Хорватія також отримають тимчасові відтермінування щодо морського імпорту російської нафти, – повідомили у Раді ЄС.

SWIFT

Заборону на надання послуг з обміну фінансовими повідомленнями (SWIFT) поширили ще на три російські кредитні установи та на один білоруський банк. Це:

  • Сбербанк Росії;
  • Московський кредитний банк;
  • Россільгоспбанк
  • Білоруський банк розвитку та реконструкції.

При цьому доступ до SWIFT залишається у російського Газпромбанку. Саме у ньому Кремль запропонував відкривати рахунки для оплати газу.

Пропагандистські ЗМІ

У ЄС зупиняється ще три російські державні телеканали. Це:

  • Росія РТР/РТР Планета;
  • Росія 24;
  • Міжнародний ТВ-центр.

Ці структури використовувалися російським урядом як інструменти для маніпулювання інформацією та поширення дезінформації про вторгнення в Україну, включаючи пропаганду з метою дестабілізації сусідніх з Росією країн, а також ЄС та його держав-членів, – резюмували в Раді ЄС.

Експортні обмеження

ЄС розширив список осіб та організацій, яких зачіпляють експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення. Включено як російські, так і білоруські організації. Також забороняється постачання 80 хімікатів, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Консалтингові послуги

ЄС забороняє своїм компаніям надавати Росії бухгалтерські та консультаційні послуги, піар-послуги, а також послуги хмарних сервісів.

Індивідуальні санкції

ЄС вирішив запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб відповідальних за звірства, вчинені російськими військами у Бучі та Маріуполі. Також це особи, які підтримують війну, бізнесмени, члени сімей олігархів та кремлівських чиновників, а також компанії, які займаються обороною та її фінансуванням. Список буде оприлюднено в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, раніше в ЄС заявили, що не зупиняться на шостому пакеті санкцій проти рф.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next