Міністри фінансів ЄС схвалили макрофін Україні на 5 млрд євро

Міністри фінансів ЄС схвалили макрофін Україні на 5 млрд євро

Міністри фінансів Європейського Союзу у п'ятницю підтримали надання Україні макрофінансової допомоги у вигляді кредиту обсягом 5 мільярдів євро, щоб допомогти їй підтримувати роботу шкіл, лікарень та інших державних установ, на тлі того, як вона бореться із вторгненням рф, повідомило міністерство фінансів Чехії. Пише Reuters.

Міністр фінансів Чехії, Збинек Станюра, який у п'ятницю приймав міністрів фінансів ЄС у Празі, заявив у своїй заяві, що на майбутніх зустрічах вирішать, як решта 3 мільярди євро в пакеті можуть бути поділені на кредити або гранти.

Кредит, забезпечений гарантіями країн-членів ЄС, є частиною загального пакету 9 мільярдів євро, про який було оголошено у травні. 

Україна вже отримала перший транш нового пакету макрофінансової допомоги ЄС - обсягом 1 млрд євро, двома частинами в 500 мільйонів 1 та 2 серпня.

Згодом в Офісі Президента зазначали, що, зокрема, Німеччина блокує розгляд питання про решту допомоги.

5 серпня у Єврокомісії вказали, що тривають "технічні роботи" для надання Україні решти з нового пакету макрофінансової допомоги.

Після цього з'явилася інформація, що новий проєкт пропозиції Єврокомісії передбачає надання Україні фінансової допомоги обсягом 8 мільярдів євро шляхом поєднання грантів і позик. І що новий проєкт пропозиції з’явився після того, як Німеччина відмовилася надати гарантії щодо кредитів Україні на суму до 9 мільярдів євро. Берлін стверджував, що гранти краще підходять для допомоги Києву, який і так має великі борги, і вказав на свій власний грант у 1 мільярд євро. Така позиція змусила Італію та Францію, які також надали допомогу, також порушити питання.

Врешті Німеччина пообіцяла пришвидшення з наданням 8 млрд євро макрофіну ЄС.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" відкриває 30 АЗС під власною маркою на базі арештованої мережі Glusco.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі
Європейська комісія оголосила про виділення фінансової та гуманітарної допомоги у розмірі 25,4 мільйонів євро на підтримку людей, які постраждали та продовжують потерпати від збройного конфлікту на Донбасі.
В Україні перерахують пенсії працюючим пенсіонерам: як зміняться виплати з 1 червня В Україні перерахують пенсії працюючим пенсіонерам: як зміняться виплати з 1 червня
Українським пенсіонерам, які працюють, у червні цього року проведуть перерахунок пенсій, хоча раніше це робилося у квітні. Однак пенсіонери також зможуть отримати доплати як за квітень, так і за травень 2021 року, лише заднім числом.
Loading...
Load next