"Україна може стати майданчиком для розміщення європейського виробництва" - Шмигаль

"Україна може стати майданчиком для розміщення європейського виробництва" - Шмигаль

Україна може стати майданчиком ніаршорингу – розміщення європейського виробництва поруч з ринком збуту. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в Берліні на відкритті V українсько-німецького економічного форуму. Передає Урядовий портал.

Шмигаль під час виступу підкреслив, що Україна може допомогти Європі стати самодостатньою в усіх сферах, а відновлення України стане бустером для економіки Європи.

Він зауважив, що План відновлення України — це не про те, як повернути все назад. А про те, як спільно рухатися вперед.

І в процесі нашої трансформації відкриються неймовірні можливості для європейського бізнесу. В енергетиці, аграрному секторі, ВПК, IT та інших сферах. Україна може стати майданчиком ніаршорингу – розміщення європейського виробництва поруч з ринком збуту. Для цього маємо кваліфікованих спеціалістів, розвинену логістику, потужну енергетику, природні ресурси, — сказав Шмигаль.

За його словами, Україна націлена на створення високотехнологічного військово-промислового комплексу. В тому числі завдяки трансферту європейських і світових військових технологій, залучення інвестицій в конструкторські розробки та побудову військових виробництв.

Прем’єр-міністр також відзначив, що в майбутньому Україна буде надійним постачальником «чистої» енергії для Європи. Адже до війни, за його словами, близько 70% електроенергії виробляли за рахунок атомної, гідро та відновлюваної генерації.

Ми зараз маємо потенціал експорту електроенергії на рівні до 2,5 ГВт вже в найближчий рік та до 6 ГВт у найближчі пару років. Україна посідає друге місце в Європі після Норвегії за обсягами покладів природного газу. Українські газосховища — найбільші в Європі — слугуватимуть своєрідним «газовим сейфом», яким будуть користуватися європейські компанії, — відзначив Глава українського Уряду.

Шмигаль зауважив, що Україна — один із лідерів інфраструктури відкритих даних. На його думку, у нас величезний потенціал для побудови розвиненої цифрової економіки, а в перспективі — для перетворення на цифровий хаб азіатського та європейського магістрального інтернет-трафіку.

Крім того, війна показала справжній внесок України в глобальну продовольчу безпеку. За словами очільника Уряду України, інвестиційний потенціал українського аграрного сектору — щонайменше 34 млрд доларів.

Кожне вкладене євро — це гарантовані прибутки в найближчій перспективі, - сказав Шмигаль.

Шмигаль наголосив, що Україна бачить себе кліматично модернізованою державою. Тож планує структурно перебудувати економіку на основі чистих, низьковуглецевих та енергоефективних технологій. Він додав, що європейські інвестиції в «чисте» українське виробництво — це крок до реалізації «зеленого переходу», який неможливий без України.

Нагадаємо, що "Мешканці окупованих територій почали масово позбуватися рублів" – мер Мелітополям.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next