Енергоатом відправив Канаді першу партію видобутого в Україні урану

Енергоатом відправив Канаді першу партію видобутого в Україні урану

До Канади відправили першу партію українського урану для виробництва компанією САМЕСО ядерного палива на потреби вітчизняних АЕС.

Про це повідомляє Енергоатом.

Президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що стратегічні партнери України у виробництві ядерного палива допоможуть переробити уран, який був видобутий на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті (СхідГЗК).

Угода з нашим стратегічним партнером передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на СхідГЗК, до Канади та подальшу його конверсію в природний гексафторид урану (UF6). Такий процес необхідний для підготовки до відправлення його на збагачення до наших інших стратегічних партнерів. Ці процеси переробки ядерного матеріалу поки що недоступні в Україні. Але ми працюємо над створенням відповідних потужностей, – наголосив Петро Котін.

За контрактом,  компанія САМЕСО забезпечуватиме 100% потреб Енергоатома в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС з 2024 до 2035 року, а також забезпечуватиме Запорізьку АЕС гексафторидом урану, щойно контроль над станцією буде повернено Енергоатому. Другий договір передбачає продаж вітчизняного урану Канаді, який видобувається в Україні на СхідГЗК.

Нагадаємо, Українські пілоти пройшли підготовку на Gripen

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Антонов" планує збирати літаки для міжнародних ринків у Канаді "Антонов" планує збирати літаки для міжнародних ринків у Канаді
Державне підприємство "Антонов" складатиме українські літаки в Канаді, в яких максимально використовуватимуться новітні перспективні авіаційні технології.
Loading...
Load next