Україна не може ще більше роздувати соцвиплати, - міністр соцполітики

Україна не може ще більше роздувати соцвиплати, - міністр соцполітики

Аби Україна була успішною державою за 10 років, необхідно не роздувати існуючу кількість соціальних виплат, а спонукати людей розвиватися та йти "у вільне плавання".

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час Міжнародного форуму сталого розвитку, зазначивши, що потрібно з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику.

Нам треба зламати все, що є сьогодні соціального, і просто з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику в нашій державі. Багато взагалі громадян є в певному сенсі підлітками: "Держава винна нам: дбати, допомогати, але я не буду брати участі у своєму особистому розвитку, особистому житті, я не готовий брати відповідальність на себе". І це та філософія, яку ми точно мусимо зламати, - сказала міністр.

За її словами, в міністерстві в результаті брейншторму сформували лозунг "Формуємо спроможності замість залежності". Жолнович зазначила, що багато людей з тих, хто отримує соціальну допомогу, не хочуть бути спроможними, їх влаштовує той стан, в якому вони знаходяться.

Це здатність  пристосовуватися: ти перебуваєш в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я чула таку фразу: "Нічого не принижує гідність так сильно як вчасно виплачена мізерна зарплата". Це не дозволяє людині відірватися, розвиватися, але і утримує її у незрозумілих, складних рамках, - сказала міністр. 

Як зазначила міністр, дуже багато людей, які отримують соціальну допомогу, бояться втратити цю залежність, бояться йти у вільне плавання і формувати власну долю, хоча зрозуміло, що це ривок принесе набагато більше можливостей. 

Жолнович наголосила: аби наша держава за 10 років була успішною, не можна роздувати ту кількість соціальних виплат, яка сьогодні є. 

Нагадаємо, Польща готова розширити заборону на ввезення продукції з України ‒ Моравецький

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next