Нацбанк запроваджує гнучкий обмінний курс: деталі

Нацбанк запроваджує гнучкий обмінний курс: деталі

Національний банк України з 3 жовтня 2023 року переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року, - йдеться в повідомленні.

Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку.

Завдяки компенсуванню структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку. Крім того, Нацбанк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Курс продажу валюти в готівковому сегменті валютного ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, й надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому.

За такого режиму готівковий валютний ринок працює вже майже півтора року, упродовж яких готівковий курс коливався в обидва боки – як зростав, так і знижувався. Зокрема, влітку цього року гривня зміцнилася до 37,2 грн/дол. США, нагадали в НБУ.

Формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими ж правилами, що й раніше.

Як і в попередні місяці, в межах реалізації Стратегії, НБУ докладатиме зусиль для підтримки належного функціонування готівкового ринку, а отже, мінімізації різниці між курсом на готівковому ринку та офіційним курсом. Зокрема, за необхідності, НБУ має змогу пом'якшити низку обмежень для збільшення пропозиції валюти для населення як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Нагадаємо, Українські військові почали навчатись на симуляторах F-16 ‒ Ігнат

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.
Нацбанк підвищив облікову ставку до 7,5% Нацбанк підвищив облікову ставку до 7,5%
Національний банк України підвищив облікову ставку з 6,5% до 7,5%.
В Нацбанку заявили, що в Україні вже немає системи відмивання коштів В Нацбанку заявили, що в Україні вже немає системи відмивання коштів
У Національному банку України заявляють, що заходи для протидії відмиванню коштів, були успішними і такої ситуації, яка спостерігалась у 2014−2015 роках по відмиванню "брудних" коштів, вже немає.
Loading...
Load next