Вода зеленого кольору: біля берегів Одеси "цвіте" Чорне море (відео)

Вода зеленого кольору: біля берегів Одеси "цвіте" Чорне море (відео)
Мікроскопічні бактерії-водорості розмножилися у такій кількості, що пофарбували воду Чорного моря в яскравий зелений колір.

Після проливних дощів море в Одесі забарвилося в зелений колір. Причиною "цвітіння" води є токсичні ціанобактерії, які після тривалих дощів та спеки почали активно розмножуватися. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила еколог Галина Теренько.

Наше море "зацвіло": "оливковий" приплив - це результат рясних опадів і, як наслідок, терригенного стоку і високої температури води (+19,0). Цього разу - солоноватоводна ціанобактерія Aphanizomenon flos-aquae. Мікроводорость потенційно токсична, носій нейротоксинів, - зазначила екологиня.

Мікроводорості flos-aquae можуть бути небезпечними, оскільки вони є джерелом нейротоксинів. Зокрема, Теренько також наголосила, що раніше "цвітіння" A. flos-aquae спостерігали ще в травні 2015 року. Тоді вид мікроводоростей розвивався в масі разом з іншою ціанобактерією Nodularia spumigena.

Однак, зауважимо, за повідомленням Центру громадського здоров’я МОЗ України, синьо-зелені водорості не є інфекційними агентами та не розмножуються в організмі людини. Однак, при цьому, за останні роки в Україні також починають влітку "цвісти" річки, озера, ставки, водосховища України та навіть Чорне море — це свідчить про активне розмноження синьо-зелених водоростей.

 

Читайте також
Відчувається сильний сморід: в Одесі море вкрилось невідомою білою субстанцією (відео) Відчувається сильний сморід: в Одесі море вкрилось невідомою білою субстанцією (відео)
При найближчому розгляді ці плями схожі на піну, покриту якоюсь плівкою. Однак, наразі ніхто не знає, що саме плаває на поверхні води та як воно туди потрапило.
Шар сягає 15-ти сантиметрів: на Одещині тисячі мертвих креветок викинуло на берег (фото) Шар сягає 15-ти сантиметрів: на Одещині тисячі мертвих креветок викинуло на берег (фото)
На берег Хаджибейського лиману, що під Одесою, викинуло тисячі мертвих креветок. Шар мертвих ракоподібних у деяких місцях досягає 15 сантиметрів.
Вперше за 13 років: корабель берегової охорони США зайшов в порт Одеси Вперше за 13 років: корабель берегової охорони США зайшов в порт Одеси
Американський фрегат берегової охорони USCGC Hamilton у понеділок вранці 10 травня зайшов в одеський порт.
Loading...
Load next