Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео)

Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео)
МЗС, посольства та причетні відомства наразі докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом.

Незабаром і як тільки це стане можливим Україна збирається евакуювати з захопленого угрупуванням "Талібан" Афганістану ще близько 120 українських громадян і членів їхніх родин. Однак, евакуація розпочнеться лише тоді, коли будуть створені для цього безпечні умови, повідомив "Європейській правді" речник МЗС Олег Ніколенко.

Станом на ранок, 120 громадян України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися із Афганістану. Мова йде про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок, - заявив Ніколенко.

Наразі в аеропорту Кабула знаходиться літак, який має вивезти наших громадян: "В аеропорту Кабула стоїть ще один літак, який планував летіти в Україну ще учора (16 серпня) вранці, проте через перекриття смуги десятками тисяч людей він просто не мав змоги зрушити з місця".

Однак, в Афганістані почала діяти заборона польотів для цивільних повітряних суден. Так, дозволи на польоти видаються лише військовим літакам, а ситуація в самому аеропорту й досі залишається напруженою та неконтрольованою.

МЗС, посольства та причетні відомства нині докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом. Пріоритет номер один – безпека. Евакуація розпочнеться лише тоді, коли будуть створені для цього безпечні умови. Паралельно опрацьовуються й інші варіанти евакуації наших громадян, - додав Ніколенко.

Зокрема, ті українці, які знаходяться в країні та мають бажання повернутися додому, мають негайно повідомити про себе посольство в Таджикистані або Пакистані. Родичі можуть зателефонувати на "гарячу лінію" МЗС й таким чином "дипломати зможуть спланувати найбезпечніший варіант допомоги".

Хочу запевнити, що Україна не залишить своїх громадян в Афганістані напризволяще, - наголосив речник МЗС.

Нагадаємо, що бойовики угруповання "Талібан" увійшли в Кабул, зайняли президентський палац і оголосили про повний контроль над територією Афганістану. Президент Афганістану раніше покинув територію країни.

Проте, Україна вже вивезла літаком близько 80 людей, які є громадянами п'яти країн: України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану. Однак, ситуація в аеропорту Кабула залишається складною: американським військовим довелося стріляти у повітря, щоб стримати натовп біженців і запобігти хаосу

Крім іноземців, Кабул хочуть покинути й місцеві мешканці, які побоюються розправи талібів. через це місцеві мешканці вдаються до крайніх й моторошних методів та способі покинути країну - чіпляються за шасі літака і падають під час польоту. Так, учора, 16 серпня, за даними місцевих ЗМІ, щонайменше троє людей впали з літака під час польоту та загинули

Читайте також
Україна шістьма рейсами евакуювала з Афганістану понад 650 людей (відео) Україна шістьма рейсами евакуювала з Афганістану понад 650 людей (відео)
З Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців. Серед них буди іноземці, міжнародні журналісти та афганці, які вже попросили статус біженця в Україні.
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео) Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео)
Наразі на території Афганістану ще досі перебувають понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами - усі вони очікують на евакуацію. З цих людей – усього дві етнічні українки, які вийшли заміж та проживали в Афганістані на постійній основі, решта – етнічні афганці, які мають в Україні родичів та через різноманітні причини нині перебувають на афганській території.
Loading...
Load next