Бойовики "Талібану" погрожували відібрати український літак, - ЗМІ

Бойовики "Талібану" погрожували відібрати український літак, - ЗМІ
Бойовики хотіли домогтися офіційного визнання від влади України. Таким чином операція щодо евакуації громадян з Афганістану тривала тиждень.

Під час евакуації з Афганістану бойовики "Талібану" погрожували конфіскувати український літак. 

Про це повідомляє New York Times.

Протягом кількох днів таліби відмовлялися звільнити людей, яких українці сподівалися врятувати, неодноразово змінюючи умови угоди про евакуацію, вимагаючи офіційного визнання від українського уряду та в якийсь момент погрожуючи конфіскувати літак, – інформує видання.

Зазначають, що ще перед посадкою 16 вересня "Талібан" гарантував українській стороні, що літак без проблем приземлиться в Кабулі та евакуйовані без перешкод потраплять на борт. Ця процедура мала зайняти кілька годин, але тривала 7 днів.

Коли борт України прибув в аеропорт Кабула, таліби заявили, що не пустять громадян, яких потрібно було евакуювати, поки не отримають лист-звернення на адресу "Ісламського Емірату Афганістану". 

Це може бути витлумачено як акт визнання їхнього уряду, що ми категорично відмовляємося робити, - розповів командир, генерал Кирил Буданов.

Тоді літак повернувся в Київ. Через кілька днів, 19 вересня, він знову прибув у Кабул. Весь цей час тривали переговори з бойовиками. 

Рятувальна місія майже зірвалася в середу ввечері, коли співробітники служби безпеки в аеропорту заявили, що літак повинен був вилетіти через 30 хвилин без евакуйованих, інакше буде конфіскований, - йдеться в статті.

Наразі невідомо, як саме вдалося подолати цю кризу. Повідомляють, що в ситуації не обійшлося без допомоги Туреччини, Пакистану, Катару, а також посла уряду Афганістану в Україні, який зараз продовжує працювати в Києві, Валі Монавара.

Читайте також
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
До України прибув літак з евакуйованими з Афганістану (відео) До України прибув літак з евакуйованими з Афганістану (відео)
З Кабула до Києва прилетів військово-транспортний літак Іл-76МД із евакуйованими з Афганістану.
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Loading...
Load next