Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)

Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.

ЗДАЛИСЯ БЕЗ БОЮ

Неділя, 15 серпня, день який афганці тепер називатимуть найстрашнішим днем у їхньому житті та історії. Захопивши один за одним усі великі міста в Афганістані, бойовики "Талібану" цього дня взяли столицю Кабул. "Мирно" та без бою таліби захопили президентський палац і розпочали підготовку до зміни влади у країні. 

Після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.

Проте, залишити Кабул намагались не лише місцеві мешканці, а й також президент Афганістану Ашраф Гані, який донедавна керував країною й втік із нею з величезними сумками набитими грошима. Про його місцеперебування не було нічого відомо, відколи таліби зайняли Кабул. Однак, лише у середу, 18 серпня, МЗС Об'єднаних Арабських Еміратів заявило, що Гані і його сім'я наразі перебувають у цій країні. Тим часом сам Гані, який фактично здав владу талібам, переконує, що вирішив виїхати з Афганістану, щоб уникнути кровопролиття й ніяких грошей із собою не брав

Мене звинувачують у тому, що я забрав з собою гроші. Але це все брехня. Я поїхав з країни в одній сорочці, тюрбані й туфлях. Зміг взяти лише кілька книг в одній сумці, - стверджує Гані у своєму відеозверненні.

Проте, посол Афганістану в Таджикистані Мохаммад Захір Агбар, який назвав дії Гані “зрадою своєї батьківщини і народу" переконаний, що президент-втікач залишив Кабул не з порожніми руками - з собою, за словами дипломата, він узяв 169 мільйонів доларів.

ЗАХОПЛЕННЯ ВЛАДИ “МИРНИМ ШЛЯХОМ”

Що ж призвело до повномасштабного захоплення Афганістану талібами?

Так, 1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з території країни, а столиця Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану. Окрім цього, Джо Байден оголосив, що виведення військ завершиться до 11 вересня - 20-ї річниці терактів у Нью-Йорку й Вашингтоні. 

Американські військові охороняють аеропорт Кабула.

Американці прийшли туди, щоб боротися разом з афганськими племенами, які прагнули скинути уряд “Талібану”. Здавалось, що Америка з доброї волі допомагала афганцям, однак у них також були власні мотиви для боротьби з урядом “Талібану”. Саме таліби у 2001 році надали притулок “Аль-Каїді”, терористичній організації, яка спричинила й взяла на себе відповідальність за теракти 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку, які вбили майже три тисячі осіб у США. Серед загиблих були й українці - 1 громадянин України та 12 осіб українського походження.

Теракт 11 вересня 2001 року в США.

Тим часом президент США Байден заявив, що “американські війська не можуть і не мають воювати та помирати на війні, у якій афганські сили не хочуть боронити себе”.  Він також поклав частину провини за ситуацію, що склалася на свого попередника Дональда Трампа, який виступив посередником в угоді з “Талібаном” про виведення американських військ до 1 травня 2021 року. Зокрема, Адміністрація Байдена все ж таки вирішила дотриматися цієї глибоко помилкової угоди за всіма пунктами окрім одного: термін повного виведення американських військ було продовжено, але всього лише на три місяці.

Я 46-й президент США, і на мені все закінчиться... За двадцять років я чудово зрозумів, що відповідний момент для виведення американських сил з Афганістану ніколи не настане. Державотворення ніколи не було місією США в Афганістані, - наголосив Байден.

Відео BBC News Україна.

Й справді, після виведення військових сил Сполучених Штатів “Талібан” розпочав повномасштабний наступ та почав захоплювати афганські міста один за одним, що було передбачувано, оскільки стримувати їх не було кому, а афганські військовослужбовці, які раніше боронили своє населення від талібів здали країну без бою. Сили безпеки Афганістану, оснащені новітньою американською зброєю, розбігалися хто куди, не намагаючись надати талібам жодного опору.

Так, застереження, що виведення іноземних військ з Афганістану стане поштовхом до спроби "Талібану" захопити владу, виявилися правильними. Зокрема, відразу після того, як американські, британські та інші західні сили почали виводити своїх військових, таліби по всьому Афганістану почали боротьбу за владу. Зокрема, за ймовірними підрахунками зараз ця група чисельніша, ніж будь-коли відтоді, як вони були повалені у 2001 році - за останніми оцінками НАТО, угруповання налічує до 85 тисяч бійців.

(НЕ) ЖИТТЯ ПІД КОНТРОЛЕМ “ТАЛІБАНУ”

Терор, руйнування, зброя та кров - боротьба за владу в Афганістані точиться вже не одне десятиліття й радикальне ісламістське угрупування “Талібан” є однією із тих руйнівних структур, які не лише своєю назвою лякають місцеве населення, але й яке жорстоко його утискає та вбиває. Тому коли таліби взяли під контроль практично всю територію Афганістану і увійшли до столиці Кабулу, тисячі мешканців кинулися до аеропорту з надією потрапити хоча б на один з нечисленних літаків, які могли б вивезти їх з країни та врятувати від влади “Талібану”. Серед людей, які потребували евакуації й які намагались втекти від жорстокості “нової влади” була чимала кількість українців.

Аеропорт, це остання надія для людей, які знають, що за влади бойовиків їм мирного та демократичного життя в Афганістані не буде, оскільки вони вже керували країною понад 20 років тому і до нічого доброго це не призвело. Спершу радикальне ісламістське угрупування “Талібан” намагалось переконати світову громадськість та афганців, що вони змінились й вони не ті, які були 20 років тому. Однак, події останніх днів вказують на протилежне - перешкоджання мирній евакуації населення й початок дії заборони польотів для цивільних повітряних суден, дозволи на польоти видаються лише військовим літакам, відкриття вогню по мітингувальниках, внаслідок якого загинуло щонайменше дві людини, а 12 отримали поранення, залякування місцевого населення та навмисного перешкоджання людям, які намагались потрапити в аеропорт для вильоту з країни.

Окрім цього “Талібан” вже розпочав активний розшук афганців, які співпрацювали з американцями та силами НАТО, а також захопив американську зброю сумою на мільярди доларів. І це лише невеликим список того, що змінилось в Афганістані після захоплення влади угрупуванням “Талібан”.

Проте, майже за тиждень панування талібів в Афганістані страх афганців починає змінюватись на ненависть та лють до “нової влади”. Так, днями таліби відкрили вогонь по мітингувальникам, які виступали за збереження афганського чорно-червоно-зеленого національного прапора та не бажали його змінювати на стяг талібів із чорною Шагадою. Внаслідок цього 3 людей було вбито, а ще 10 - поранено. 

Не обійшлось без кровопролиття й у день незалежності Афганістану, 19 серпня, коли під час акцій афганці у кількох містах вийшли на вулиці міст з національними прапорами. Таліби обстріляли протестувальників й є декілька загиблих, однак наразі не повідомляється як саме вони загинули - від куль талібів чи від паніки та тисняви, яка виникла після почутих пострілів. Тому чи можемо ми говорити про мирне панування “Талібану” в Афганістані після таких дій його учасників? Гадаю, відповідь на це питання очевидна.

ХАОС В АЕРОПОРТУ КАБУЛА

Окрім іноземців та українців, Кабул хочуть покинути й місцеві мешканці, які побоюються розправи талібів. Через це місцеві мешканці вдаються до крайніх й моторошних методів та способі покинути країну - чіпляються за шасі літака і падають під час польоту. Так, 16 серпня, за даними місцевих ЗМІ, щонайменше троє людей впали з літака під час польоту та загинули. 

Однак, українських громадян в Афганістані ще до захоплення країни талібами було чимало. Так, 9 червня цього року стало відомо, що Україна вивела з Афганістану весь особовий склад своїх військових, які брали участь в місії НАТО "Рішуча підтримка". До складу місії в Афганістані входив 21 військовослужбовець Збройних Сил України.

100% особового складу українського національного персоналу у Місії НАТО в Афганістані “Рішуча Підтримка” повернувся в Україну у період з 1 по 5 червня 2021 року рейсом літака Повітряних сил ЗС України ІЛ-76МД, - йшлось у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

Українські військові, які брали участь в місії НАТО.

Та вже після захоплення столиці Кабулу й коли "Талібан" почав брати нові території під власний контроль, МЗС України закликало усіх українців негайно виїхати з Афганістану, через ситуацію у країні та стрімкий наступ талібів. Окрім цього українське міністерство дало рекомендації українцям з приводу загострення військового конфлікту. 

Прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни, в тому числі й українців. Багато хто з них пам'ятає жорстоке правління “Талібану” в дев'яностих, коли в країні діяв вкрай жорсткий режим шаріату. Саме тому в перші два дні після захоплення Кабулу талібами в аеропорту панував хаос, жертвами якого стали щонайменше 12 осіб.

Зокрема, в ніч з 15 на 16 серпня через взяття під контроль "Талібаном" столиці Афганістану, з Кабула українським літаком вдалось евакуювати 79 осіб, серед них було лише 8 українців та 71 громадянина Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану. Також 9 громадян Афганістану, яким вдалось “втекти” до України вже попросили надати їм статус біженця, повідомляє “Укрінформ”.

Сьогодні вночі рейсом із Кабула у столичний аеропорт прибув літак, на борту якого знаходилося 79 громадян. Серед них - громадяни України, Республіки Білорусь, Таджикистану, Хорватії, Нідерландів, і більшу частину становили громадяни Афганістану. Це ті громадяни, які потребували евакуації та у співпраці з МЗС України потрапили на борт літака, - повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Окрім цього, в Україну також евакуювали й відому афганську режисерку Сахру Карімі. Зокрема, міністр Дмитро Кулеба Дмитро Кулеба назвав евакуацію режисерки спільною операцією, здійсненою Туреччиною з ініціативи України, оскільки аеропорт Кабула вона покинула на турецькому військовому літаку. Однак, саме Україна попросила турецьких партнерів знайти місця в ньому для неї та членів її родини. Кулеба переконаний, що це був чудовий приклад того, як Україна і Туреччина можуть підсилити одна одну. Наразі ж режисерка перебуває у Києві.

Згодом, 17 серпня в МЗС повідомили, що повернутися до України з Афганістану виявили бажання 153 українці - це громадяни України, які перебувають на військовій базі, де виконували роботи за контрактом; українці афганського походження, які відвідували родичів; бізнесмени та інші громадяни України.

Наразі ж їхню евакуацію здійснити доволі важко й час відльоту літака наразі також невідомий, оскільки “є сили, які не зацікавлені, щоб Україна успішно здійснила евакуацію з Афганістану”, повідомив Дмитро Кулеба у “Суботньому інтерв’ю” Радіо Свобода.

Якщо чесно, то вже декілька разів переносили. Я не буду коментувати те, де і який літак зараз перебуває, з міркувань безпеки. Тому що ситуація в Кабулі дуже непроста. І є сили, які не зацікавлені в тому, щоб евакуацію Україна успішно здійснювала, - наголосив міністр.

Він також зазначив, що наразі є велика кількість проблем, які уповільнюють процес евакуації українських громадян з Кабулу, які намагаються якнайшвидше вирішити та  закликав усіх “зберігати спокій і не поширювати інформацію про українські літаки доти, поки вони не залишать авіапростір Афганістану”.

Умовно кажучи, якщо на борту літака 180 місць, а в нас є 150 громадян України, готових летіти, і 300 іноземців, яких нас просять забрати, ми заберемо 150 громадян України, а на решту 30 місць візьмемо іноземців. Громадяни України – абсолютний пріоритет, - додав Кулеба.

“ПОКИНУТІ” НАПРИЗВОЛЯЩЕ 12 УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

На американській військовій базі в охопленому хаосом та талібами Афганістані виявилися заблокованими 12 українців, які працювали там за приватним військовим контрактом. Однак, міністр МЗС Дмитро Кулеба розвінчав фейк про "покинутих напризволяще українських військових" в Афганістані. Виявилось, що насправді це приватні особи, які поїхали туди працювати та заробляти гроші: “Вони колишні військовослужбовці, але на базі у Кабулі перебувають як приватні особи за міжнародним контрактом з компанією, що є субконтрактором ООН”

Зокрема, ці люди - не українські військовослужбовці, оскільки Україна вивела з Афганістану усіх своїх військових ще на початку червня. 

Немає в Афганістані військовослужбовців Збройних сил України або Національної гвардії України. Це приватні особи, які за приватними контрактами найнялися на роботу в Афганістані (колишні військові чи колишні льотчики цивільної авіації). Але це ніякі не військовослужбовці, - заявив Кулеба.

Він також відзначив, що  їх не кинули, бо зв’язок із ними українські дипломати тримають із самого початку кризи, також окрім цих українців, на тій базі перебувають сотні людей із громадянством багатьох держав. Кулеба також наголосив, що цим людям там не погрожують.

Хлопців вивеземо або ми або компанії, за чиїм контрактом вони та інші іноземці працювали на базі. За будь-яким сценарієм ми надаватимемо повну підтримку, - запевнив міністр.

Зазначимо, що від неділі, 15 серпня, уряди різних країн змогли евакуювати зі столиці Афганістану понад 18 тисяч людей. 

ІСЛАМСЬКИЙ ЕМІРАТ АФГАНІСТАН

Поки світові держави намагаються якнайшвидше евакуювати з Афганістану своїх громадян та місцевих біженців, влада “Талібану” робить рішучі кроки та на 102-у річницю незалежності країни від Британської імперії режим талібів в Кабулі офіційно заявив про утворення "Ісламського емірату Афганістан". Про це 19 серпня повідомив у Twitter речник "Талібану" Забіхулла Муджахід.

Колись Афганістан вже мав таку назву, під час жорстокого правління “Талібану” в період з 1996 по 2001 рік й знову країна помалу повертається у ті часи. Тоді в країні була встановлена тоталітарна система шаріату, що відрізнялася особливою жорстокістю до жінок.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео) Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео)
Криваве 11 вересня, наслідки якого дотепер відчуває уся світова спільнота. Сьогодні, 11 вересня, минають 20-ті роковини з дня наймасштабнішого світового теракту, що стався в Нью-Йорку. Тоді трагедія забрала життя майже трьох тисяч людей, а нині призвела до загострення військового конфлікту в Афганістані.
Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео) Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео)
Це перший рейс, який забрав іноземців з афганської столиці Кабула після завершення евакуації під керівництвом США, що завершилася 30 серпня. Зокрема, понад тиждень тому США завершили виведення військових із Афганістану після швидкого захоплення країни талібами.
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Loading...
Load next