Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео)

Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео)
До 20-річниці масштабних терактів у Сполучених Штатах Америки президент Джо Байден наказав розсекретити документи, пов'язані з терористичними атаками, що сталися 11 вересня 2001 року. Тоді загинули більш як 2,9 тисячі осіб, а відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Аль-Каїда".

Найкривавіший та наймасштабніший теракт в історії людства, жертвами якого стали майже три тисячі людей і ще понад 6 тисяч дістали поранень. Вранці 11 вересня 2001 року чотири групи терористів-смертників озброєних холодною зброєю, перцевими балончиками й вибуховими пристроями-муляжами, майже одночасно захопили чотири пасажирські авіалайнери, які належали двом великим авіаперевізникам Сполучених Штатів Америки – United Airlines і American Airlines та спрямували їх на вежі-близнюки, Пентагон та Білий Дім (за іншою інформацією – Капітолій)

В цей кривавий в історії людства день о 8:46 ранку за північноамериканським східним часом один із літаків  врізався в Північну башту Всесвітнього торговельного центру на Нижньому Манхеттені. Вже за 17 хвилин після цього другий, захоплений терористами літак  врізався в Південну вежу ТЦ. Люди, які зненацька опинилися в епіцентрі обвалу через відчай вистрибували з вікон. 

У результаті зіткнення вежі-близнюки, в яких щодня працювали до 50 тисяч людей, обвалилися й під своїми завалами поховали сотні невинних життів - з-під веж ще довго діставали тіла загиблих, списки яких щохвилини поповнювалися новими іменами. Разом з вежами завалилася також і 47-поверхова будівля, яка належала до комплексу Всесвітнього торгового центру.

Третій літак терористи смертники направили в будівлю Пентагону, який о 9:37 третій авіалайнер врізався в західний фасад будівлі Міністерства оборони США. Проте, четвертий авіалайнер, який прямував до Капітолія або до Білого дому, завдяки відданості та мужності команди та пасажирів, які дізнавшись про інші теракти, атакували викрадачів і довели літак до катастрофи у безлюдному полі. Так, четвертий літак вдалося перехопити над Пенсильванією. 

Внаслідок цього, окрім 19 терористів-самогубців, з них 15, які були піддані Саудівської Аравії, двоє - Об'єднаним Арабським Еміратам, один - Єгипту і ще один - Лівану, в результаті атак загинули 2977 осіб, ще 24 були оголошені зниклими безвісти. Зокрема, згідно з даними, які були опубліковані у підсумковому звіті Національної комісії щодо терористичних атак проти Сполучених Штатів, у Всесвітньому торговельному центрі загинули понад 2600 осіб, 125 загинули в Пентагоні, а 256 людей загинули в усіх чотирьох літаках. Серед загиблих були й українці - 1 громадянин України та 12 осіб українського походження.

Варто зазначити, що пожежа на місці руїн теракту тривала 99 днів, а роботи з очищення території - 261 день.

Проте, наслідки цієї трагедії світ відчуває й досі. Здавалось би як катастрофа, 20-ті роковини з дня наймасштабнішого світового теракту, що стався в Нью-Йорку, якої минають у цю суботу може мати вплив сьогодні? Так, унаслідок теракту 11 вересня тодішній президент Сполучених Штатів Джордж Буш розпочав "війну з тероризмом", першим етапом якої стала атака на Афганістан. Оскільки саме таліби, які зараз захопили владу в Афганістані, у 2001 році надали притулок та переховували представників “Аль-Каїди”, терористичної організації, яка спричинила й взяла на себе відповідальність за теракти. Тоді трагедія забрала життя майже трьох тисяч людей, й нині призвела до загострення військового конфлікту в Афганістані.  

Так, американська військова операція на території Афганістану почалася саме після терактів 11 вересня 2001 року у США. Внаслідок цього американці вторглися в Афганістан, щоб змістити талібів, які переховували лідерів ісламістського руху й перебували там до кінця серпня цього року. Однак, впродовж двох десятиліть військовослужбовці США разом із союзниками НАТО тренували афганську армію та оснащували її усім необхідним - зброєю, технікою та амуніцією, яка була необхідною для захисту держави від талібів, які намагались захопити владу в Афганістані протягом цього часу. Сполучені Штати Америки витратили мільярди доларів у боротьбу з терористичним угрупуванням "Талібан" та на відбудову Афганістану, однак навіть це не змогло зупинити їхнього наступу. 

Після того, як афганські військові практично без бою здали столицю Афганістану - Кабул, теперішній президент США Джозеф Байден був змушений погодитись на угоду, яку раніше уклав експрезидент Дональд Трамп й заявив, що “американські війська не можуть і не мають воювати та помирати на війні, у якій афганські сили не хочуть боронити себе”. Так, документ стосувався виведення американських військ з території Афганістану й Адміністрація Байдена все ж таки вирішила дотриматись його за всіма пунктами окрім одного: раніше США і НАТО зобов'язалися покинути Афганістан до 1 травня 2021 року, однак тепер виведення військ має бути завершене до 20-річниці теракту в Нью-Йорку. Зі слів Джо Байдена, США домоглися виконання всіх своїх завдань в Афганістані.

Нагадаємо, що боротьба за владу в Афганістані точиться вже не одне десятиліття й радикальне ісламістське угрупування “Талібан” є однією із тих руйнівних структур, які не лише своєю назвою лякають місцеве населення, але й яке жорстоко його утискає та вбиває. Тому коли таліби взяли під контроль практично всю територію Афганістану і увійшли до столиці Кабулу, тисячі мешканців кинулися до аеропорту з надією потрапити хоча б на один з нечисленних літаків, які могли б вивезти їх з країни та врятувати від влади “Талібану”. Серед людей, які потребували евакуації й які намагались втекти від жорстокості “нової влади” була чимала кількість українців.

Христина Кремсаpravdatutnews.com
 

Читайте також
Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео) Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео)
Криваве 11 вересня, наслідки якого дотепер відчуває уся світова спільнота. Сьогодні, 11 вересня, минають 20-ті роковини з дня наймасштабнішого світового теракту, що стався в Нью-Йорку. Тоді трагедія забрала життя майже трьох тисяч людей, а нині призвела до загострення військового конфлікту в Афганістані.
Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео) Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео)
Це перший рейс, який забрав іноземців з афганської столиці Кабула після завершення евакуації під керівництвом США, що завершилася 30 серпня. Зокрема, понад тиждень тому США завершили виведення військових із Афганістану після швидкого захоплення країни талібами.
Терористичний напад 20-річної давності: як трагедія 11 вересня 2001 року змінила світ (відео) Терористичний напад 20-річної давності: як трагедія 11 вересня 2001 року змінила світ (відео)
Життя багатьох американців поділилося на "до" та "після" з 11 вересня 2001 року. 20 років тому, того дня, в США відбулися теракти, які назавжди змінили життя мільйонів людей. В результаті загинуло майже 3000 осіб. Трагедія змінила багато процесів у світі та призвела до глобальних змін у світовій політиці та сфері безпеки.
Loading...
Load next