"Терористичний акт": Данілов висловився щодо катастрофи МАУ в Ірані

"Терористичний акт": Данілов висловився щодо катастрофи МАУ в Ірані
Іранські військові збили пасажирський літак авіакомпанії МАУ 8 січня 2020 року

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов назвав катастрофу МАУ в Ірані, яка сталася 8 січня 2020 року, терактом. Він висловив розчарування відмовою Тегерана від співпраці в розслідуванні і виплатах компенсацій за збитий цивільний літак. Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Голос Америки".

Те, що сталося 8 січня 2020 року, було терористичним актом, вчиненим проти цивільного літака, — сказав Данілов.

Також секретар РНБО висловив розчарування відмовою влади Ірану від співпраці в розслідуванні трагедії і виплаті компенсацій за збитий літак "Міжнародних авіаліній України".

Нагадаємо, раніше влада Ірану заявила представникам Канади, Швеції, України і Великобританії, що відмовляються від переговорів про катастрофу літака МАУ.

Пізніше Тегеран заявив, що готовий обговорювати виплати компенсацій, але тільки з кожною країною окремо.

Своєю чергою слідчі знають імена ймовірних виконавців у справі про збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ, але Іран не надає належного сприяння в розслідуванні катастрофи. Про це повідомив колишній заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов, який працював у складі міжнародної групи з розслідування цього злочину, у Twitter та статті для Радіо Свобода.

З різних джерел нам відомі ймовірні виконавці злочину. Треба перевірити причетність до злочину кожної з цих осіб. У разі відмови Ірану визнати свою відповідальність та сплатити компенсації Україна може звернутись до міжнародних органів. Зокрема, подати позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, — зазначив він.

У своїй статті Мамедов опублікував імена ймовірно причетних до злочину військовослужбовців нижніх ланок Корпусу вартових Ісламської революції (IRGC):

  • капітана Мехді Хосраві (Mehdi Khosravi, командир ТОР М-1),
  • першого лейтенанта Мейсама Хейроллахі (Meysam Kheirollahi, оператор),
  • третього лейтенанта Саєда Ахмада Мірі (Seyed Ahmad Miri, оператор),
  • першого лейтенанта Маґаммада Маджіда Еслама Дооста (Mohammad Majid Eslam Doost),
  • капітана Саджада Мохаммаді (Sajjad Mohammadi),
  • майора Хамеда Мабхута (Hamed Mabhout),
  • другого бригадного генерала Ібрагіма Сафаї Кіа (Ibrahim Safaei Kia),
  • бригадного генерала Алі Акбара Сейдуна (Ali Akbar Seydoun)
  • військового Іранської Армії полковника Мостафи Фараті (Mostafa Faratі).

За словами ексзаступника генпрокурора, цим людям інкримінується службова недбалість, необережність та неналежне виконання службових обов’язків.

Карина Бовсуновська pravdatutnews.com

Читайте також
Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих
Під час переговорів у Києві іранська делегація запропонувала виплатити компенсацію у 150 тисяч доларів родинам загиблих українців, що були на борту літака МАУ, який збили іранські бойовики поблизу Тегерану 8 січня 2020 року. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.
У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно
Іранська влада одразу знала, що український пасажирський літак МАУ поблизу Тегерану збили невипадково - це зробили навмисно. Зокрема ця інформація довго приховувалась від усього світу.
Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном
Правозахисники звинувачують владу Ірану в переслідуванні родичів жертв збитого літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана.
Loading...
Load next