Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном

Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном
Правозахисники звинувачують владу Ірану в переслідуванні родичів жертв збитого літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана.

Влада Ірану розгорнула кампанію переслідувань і залякування щодо сімей родичі яких загибли внаслідок збитого Корпусом вартових Ісламської революції рейсу 752 МАУ в січні 2020 року. Про це сьогодні, 27 травня заявила правозахисна організація Human Right Watch, повідомляє  видання «Радіо Свобода».

Від жовтня 2020 року по січень 2021 року Human Rights Watch поспілкувалася з 31 членом сімей жертв і людьми, які безпосередньо знають про поведінку органів влади з сім’ями загиблих. Вони повідомили, що органи безпеки Ірану самовільно затримували, викликали, жорстко допитували, катували та жорстоко поводилися з членами сімей жертв, - йдеться у повідомленні організації.

Зокрема стало відомо, що іранські органи влади також не повернули майно загиблих їхнім родичам і навмисно втручалися в поховання та меморіальні збори в очевидній спробі обмежити зусилля щодо підзвітності.

Корпус вартових Ісламської революції вбив 176 людей без найменшої відповідальності, і зараз жорстокі служби безпеки Ірану знущаються над членами сімей жертв, щоб придушити будь-яку надію на справедливість, - наголосив Майкл Пейдж, заступник директора з питань Близького Сходу в Human Rights Watch.

У правозахисній організації Human Rights Watch повідомили, що щонайменше 16 людей заявили, що органи безпеки Ірану наказували їм не брати участь в інтерв’ю з іноземними ЗМІ. У деяких випадках силовики допитували або затримували членів сім’ї на декілька годин.

Принаймні в одному випадку влада катувала особу, яка перебуває під вартою. В іншому випадку співробітники в цивільному попросили зустрітися з членом сім’ї загиблих, який висловився проти поведінки влади, в громадському місці і погрожували цій особі переслідуванням. Принаймні у трьох випадках влада погрожувала родичам жертв «наслідками», якщо вони не видалять публікації в соціальних мережах, які критикують відсутність відповідальності влади, - повідомляє організація.

Нагадаємо, що іранська влада одразу знала, що український пасажирський літак МАУ поблизу Тегерану збили невипадково - це зробили навмисно. Зокрема ця інформація довго приховувалась від усього світу.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа у інтерв’ю з іранським журналістом Саїдом Лейлазом розповів, що після того, як він заявив на засіданні Радбезу Ірану, що світ вимагає пояснення катастрофи його змушували опублікувати твіт про те, що інформація про атаку ракетами є неправдивою.

Читайте також
Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих
Під час переговорів у Києві іранська делегація запропонувала виплатити компенсацію у 150 тисяч доларів родинам загиблих українців, що були на борту літака МАУ, який збили іранські бойовики поблизу Тегерану 8 січня 2020 року. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.
Канадський суд визнав збиття українського літака МАУ в Ірані терористичним актом Канадський суд визнав збиття українського літака МАУ в Ірані терористичним актом
Верховний суд провінції Онтаріо визнав збиття українського літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана навмисним терористичним актом. На рейсі PS752 Тегеран – Київ загинули 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.
У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно У Ірані намагались приховати те, що український літак МАУ збили навмисно
Іранська влада одразу знала, що український пасажирський літак МАУ поблизу Тегерану збили невипадково - це зробили навмисно. Зокрема ця інформація довго приховувалась від усього світу.
Loading...
Load next