Молдова прагне здобути членство в ЄС якомога швидше через російську загрозу – Санду

Молдова прагне здобути членство в ЄС якомога швидше через російську загрозу – Санду

Молдова прагне здобути членство в Євросоюзі якнайшвидше з огляду на загрозу з боку росії та сподівається на рішення про початок переговорів у найближчі місяці.

Про це заявила президент Молдови Мая Санду, передає AFP.

Як зазначається, для Санду членство в ЄС є єдиною гарантією того, що Молдова не стане наступною ціллю росії.

Звичайно, ніщо не зрівняється з тим, що відбувається в Україні, але ми бачимо ризики і віримо, що можемо врятувати нашу демократію лише в складі ЄС. Ми віримо, що росія й надалі залишатиметься великим джерелом нестабільності в наступні роки, і нам потрібно захистити себе, – сказала вона.

Санду звинуватила росію в організації державного перевороту для спроби захоплення влади в Молдові. Вона закликала молдован, які, за даними опитувань, переважно виступають за приєднання країни до Європейського Союзу, провести в неділю мітинг на підтримку ЄС.

Війна в Україні зробила все чорно-білим. Тому дуже ясно, що означає вільний світ і що означає авторитарний світ для всіх нас, – сказала президент.

Щодо Придністров`я Санду заявила, що Кишинів бореться за мирне врегулювання конфлікту, і «ми закликали росію вивести свої незаконно розміщені війська».

Нам потрібна геополітична можливість, щоб мати можливість урегулювати конфлікт, - додала президент Молдови.

Санду, яка розпочала процес виходу країни зі Співдружності Незалежних Держав, де домінує росія, наголосила: «Які відносини ви можете мати з режимом, який вбиває невинних людей у сусідній країні?»

За її словами, Молдова готова співпрацювати лише з «демократичними країнами, з країнами, які поважають територіальну цілісність інших країн, які поважають систему, засновану на міжнародних правилах».

Але в нашому суспільстві є дискусії про те, чи захищає нас нейтралітет, і якщо в якийсь момент люди змінять свою точку зору, звичайно, ми переглянемо це рішення. Тим часом ми намагаємося консолідувати оборонний сектор Молдови і розраховуємо на наших друзів, - сказала вона.

Нагадаємо, САП відкрила провадження через розголошення даних у справі Князєва

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

 

Loading...
Load next